Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fristelser. Weekenden byder på alkohol og cafémad for en læser, hvilket gør det sværer for hende at tabe sig - eller gør det? Arkivfoto: Magnus Holm

Fristelser. Weekenden byder på alkohol og cafémad for en læser, hvilket gør det sværer for hende at tabe sig - eller gør det? Arkivfoto: Magnus Holm

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Lav et kalorieregnskab, så du kan 'skeje ud' i weekenden

Et kalorieregnskab kan hjælpe med at holde styr på, hvor meget man kan tillade sig at skeje ud i weekenden og samtidigt tabe sig.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål: Jeg er en kvinde på 24 år, som den sidste måneds tid har arbejdet på at tabe omkring 5 kilo. Jeg har ikke noget problem med at skære på kalorierne, spise sundt og motionere i hverdagene, men det er er meget svært for mig at sige fra over for alkohol og usund, kalorietung mad i weekenderne, da mit sociale liv med vennerne særligt foregår til fester og i byen på cafeer og barer.

LÆS ARTIKEL

Kan jeg tabe mig, selv om jeg spiser usundt og drikker alkohol fredag-lørdag, eller ødelægger weekendens udskejelser alle min anstrengelser i hverdagene? Jeg har hørt om den såkaldte 80-20-kur, hvor man efter sigende kan spise usundt 20 pct. af tiden og stadig tabe sig – kan det virkelig passe?

Svar:

Der findes en 80-20-regel og en 80-20-kur, der ikke umiddelbart har noget med hinanden at gøre – og dog alligevel. Som du selv er inde på, går 80-20-kuren ud på, at man skal spise sundt 80 pct. af tiden, mens man så til gengæld kan skeje ud 20 pct. af tiden. Denne antifanatismeregel passer fint med dit ønske om at skeje ud i weekenden, men kræver, at du sætter gang i kalorieregnskabet for at finde ud af, hvor meget du kan tillade dig at skeje ud. Hvis du gerne vil tabe dig et halvt kilo om ugen, skal du være i negativ kaloriebalance med 500 kcal dagligt. Hvis du skejer ud i weekenden – fra fredag til søndag – med et kalorieoverskud på f.eks. 1.000 kcal om dagen, kommer du jo ikke til at tabe dig.
LÆS ARTIKEL 80-20-reglen kaldes også Pareto-princippet efter italieneren Vilfredo Pareto, der i 1906 opdagede et mønster. Han bemærkede, at 20 pct. af Italiens befolkning ejede 80 pct. af værdierne. Reglen bruges i dag til at udtrykke en slags lovmæssig skævdeling.

Når Pareto iagttog data fra forskellige tidsperioder eller fra forskellige lande, fandt han, at det samme mønster gentog sig igen og igen, f.eks.: 20 pct. af de kriminelle er ansvarlige for ca. 80 pct. af kriminaliteten. 20 pct. af trafikanterne forårsager 80 pct. af uheldene. 20 pct. af dit tøj vil være i brug 80 pct. af tiden.

Reglen siger også, at 80 pct. af et resultat hidrører fra 20 pct. af indsatsen. Overført til dit tilfælde kan det betyde, at man ved en god indsats, der sætter mad og motionsvaner i system (20 pct.), kan undlade at tænke sundhed resten af tiden (80 pct.).

Jeg foreslår, at du anvender en kalorietabel sammen med huskereglen om, at du forbrænder det i kcal, som du vejer i kilo ,for hver km du tilbagelægger i rask gang/jogging. Man skal være 7.000 kcal i underskud for at tabe 1 kg.

Nu har du værktøjerne til at lave en plan for, hvor meget du kan spise, og hvor meget du skal motionere til hverdag, i forhold til hvor meget du kan tillade dig at skeje ud i weekenden. Held og lykke med 80-20.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden