Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Motion. Sundheds- og omsorgsborgmester i København har foreslået, at pleje- og rengøringspersonale på plejehjemmene i Københavns Kommune i fremtiden skal dyrke motion i arbejdstiden tre gange 20 minutter hver uge. (Arkivfoto)
Foto: Arkivfoto: MIRIAM DALSGAARD

Motion. Sundheds- og omsorgsborgmester i København har foreslået, at pleje- og rengøringspersonale på plejehjemmene i Københavns Kommune i fremtiden skal dyrke motion i arbejdstiden tre gange 20 minutter hver uge. (Arkivfoto)

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds klumme: Medarbejdere skal have krav på fysisk efteruddannelse

I nogle job er fysisk styrke helt nødvendigt. Derfor kan træning i arbejdstiden være relevant for ikke at slide medarbejderne ned.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterlønnen er ved at forsvinde. Derfor er man også nødt til at afskaffe nedslidningen.

Indtil for nylig talte alle om nedslidning på arbejdsmarkedet, som om det var en biologisk nødvendighed. Man kom på arbejdsmarkedet, og så blev man nedslidt. Det var bare et spørgsmål om, hvor hurtigt eller langsomt det gik, inden man faldt ud af arbejdsmarkedet.

Bemærk retorikken, man falder ud af arbejdsmarkedet. Man ser det for sig: Den nedslidte medarbejder synker til sidst sammen og falder ud af arbejdsmarkedet, overladt til den efterløn, der er på vej ud.Men i denne uge lød der heldigvis andre toner, i hvert fald fra sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen i København. Hun har foreslået, at pleje- og rengøringspersonale på plejehjemmene i Københavns Kommune i fremtiden skal dyrke motion i arbejdstiden tre gange 20 minutter hver uge.

Projektet er en god ide. Det er helt centralt, at projektet evalueres, så vi er sikre på, at tre gange 20 minutter er tilstrækkelig træning til, at man kan se en effekt, både på kort og på langt sigt. Jeg er spændt på resultatet. Men jeg vil foreslå borgmesteren at bruge udtrykket ’fysisk efteruddannelse’ i stedet for motion eller gymnastik.

Motion i arbejdstiden lugter som et frynsegode i stil med frugtkurve og kaffepauser. Fysisk efteruddannelse signalerer, at det i nogle jobsituationer er nødvendigt at sikre god styrke og kondition, for at jobbet i sig selv ikke skal føre til nedslidning.Vi har fået regler, der forebygger arbejdsulykker og eksponering til farlige stoffer i arbejdssituationen. Men nedslidning som følge af et fysisk krævende job eller fysisk inaktivitet på jobbet repræsenterer fortsat et af nutidens arbejdsmiljøproblemer. Vi overlader det ikke til den enkelte at medbringe høreværn, hvis der er et støjproblem.

Og brug af hjelm er påbudt på arbejdspladser, hvor der er risiko for nedfald. På samme måde er det heller ikke i orden at lade det være op til den enkelte at forebygge nedslidning på arbejdspladsen. Og det er i orden, at arbejdsgiveren kan gøre fysisk efteruddannelse til et krav.

Vi bruger mange ressourcer på faglig efteruddannelse. Det er relevant for mange mennesker, hvis de fortsat skal kunne varetage deres job. I visse jobkategorier er fysisk efteruddannelse mindst lige så vigtigt.Det er et stridsspørgsmål, hvordan den fysiske træning af plejehjemspersonalet skal tilrettelægges i arbejdstiden, uden at det går ud over beboerne. Selv om man afsætter tid til træningen, er der ingen simpel matematik, der kan forudsige, at man derved forringer plejen af de ældre. Et personale, der er nedslidt, har brug for flere pauser og arbejder i et langsommere tempo. Når kroppen har det bedre, kan den yde mere.

Man kan mene, at det er arbejdspladsen uvedkommende, om man motionerer eller ej. Men det er nu engang arbejdspladsens opgave at sikre, at medarbejderne ikke nedslides på jobbet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden