Kritisk. Vi skal forholde os kritisk til de behandlinger og maskiner, hvis effekt endnu ikke er dokumenteret. Arkivfoto: Lærke Posselt

Kritisk. Vi skal forholde os kritisk til de behandlinger og maskiner, hvis effekt endnu ikke er dokumenteret. Arkivfoto: Lærke Posselt

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Kritisk sans kan redde os i sundhedsjunglen

Vores kritiske sans skal udvikles tidligt, så vi kan finde vej gennem virvaret af ofte dyre og udokumenterede behandlinger.

Klarlunds brevkasse

En af mine venner fortalte, at han for år tilbage ønskede at blive undersøgt for nogle symptomer, som han mente kunne være allergi. Han fik tid hos en allergolog, der satte ham på eliminationsdiæt. Det er en streng kur, hvor de mistænkte fødevarer skal undgås i en periode. Derefter foretager man en provokation med de enkelte fødemidler.

Lægen havde glemt at oplyse, eller patienten havde ikke forstået, at de enkelte fødemidler skulle tillægges diæten ét efter ét med henblik på at se, om der kom symptomer. I stedet genoptog han sin sædvanlige kost på én gang, slog ud over hele kroppen, men var ikke blevet klogere.

LÆS ARTIKEL

Min ven oplevede, at lægen havde været arrogant og ikke havde givet sig tid til at informere ordentligt. Han gik derefter til en anden læge, der som den eneste i landet havde en særlig dyr amerikansk maskine.

Mod betaling af den nette sum af 1.800 kroner fik han en udskrift fra maskinen, der kunne fortælle ham, at han ikke som frygtet var allergisk over for mælk eller gluten. Der var til gengæld en række andre fødemidler, han skulle være forsigtig med.

Den nye læge gav sig tid til at spørge til symptomer i barndommen. Pludselig gav det mening, at han havde lidt forfærdeligt af vokseværk og haft andre af de symptomer, som langt de fleste af os har haft.

Han fik at vide, at det var tydeligt, at han allerede i barndommen havde haft allergi. Han fortsatte ganske vist med at spise, som han plejede, men følte sig godt behandlet og ikke mindst forstået af lægen med den dyre maskine.

At den omtalte test er ubrugelig til at diagnosticere allergier, er siden hen afgjort af Sundhedsstyrelsen, der i dag tager afstand fra anvendelsen af den amerikanske test.

LÆS ARTIKEL

Historien er et eksempel på, hvad der kan ske, når den enkelte føler sig dårligt behandlet eller misforstået i det etablerede system. Har man først mistet troen på den forskningsbaserede diagnostik og behandling, ja så mangler der ikke alternativer.

Selv relativt nøgterne og skeptiske personer kan blive så frustrerede over systemet, at de kaster sig ud i dyre og udokumenterede løsninger.

Og det er et særlig stort problem, når udokumenterede behandlinger finder vej ind i det etablerede system.

Hvordan kan man sikre, at den enkelte borger kan finde vej gennem sundhedsjunglen? Efter min mening er viden, viden og atter viden en væsentlig vej til succes i sundhedslivet.

Der er behov for, at vores kritiske sans løbende bliver styrket. Det indebærer information om, hvad der giver et forskningsresultat tyngde. Er det et kontrolleret studium? Et blindet studium? Et dobbeltblindet studium? Var det placebo? Er resultatet blevet eftervist af andre? Var der kommercielle interesser indblandet?

Den slags spørgsmål er vigtige, og man kunne med fordel lære at stille dem allerede i folkeskolen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce