Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kritisk. Vi skal forholde os kritisk til de behandlinger og maskiner, hvis effekt endnu ikke er dokumenteret. Arkivfoto: Lærke Posselt

Kritisk. Vi skal forholde os kritisk til de behandlinger og maskiner, hvis effekt endnu ikke er dokumenteret. Arkivfoto: Lærke Posselt

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Kritisk sans kan redde os i sundhedsjunglen

Vores kritiske sans skal udvikles tidligt, så vi kan finde vej gennem virvaret af ofte dyre og udokumenterede behandlinger.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af mine venner fortalte, at han for år tilbage ønskede at blive undersøgt for nogle symptomer, som han mente kunne være allergi. Han fik tid hos en allergolog, der satte ham på eliminationsdiæt. Det er en streng kur, hvor de mistænkte fødevarer skal undgås i en periode. Derefter foretager man en provokation med de enkelte fødemidler.

Lægen havde glemt at oplyse, eller patienten havde ikke forstået, at de enkelte fødemidler skulle tillægges diæten ét efter ét med henblik på at se, om der kom symptomer. I stedet genoptog han sin sædvanlige kost på én gang, slog ud over hele kroppen, men var ikke blevet klogere.

LÆS ARTIKEL

Min ven oplevede, at lægen havde været arrogant og ikke havde givet sig tid til at informere ordentligt. Han gik derefter til en anden læge, der som den eneste i landet havde en særlig dyr amerikansk maskine.

Mod betaling af den nette sum af 1.800 kroner fik han en udskrift fra maskinen, der kunne fortælle ham, at han ikke som frygtet var allergisk over for mælk eller gluten. Der var til gengæld en række andre fødemidler, han skulle være forsigtig med.

Den nye læge gav sig tid til at spørge til symptomer i barndommen. Pludselig gav det mening, at han havde lidt forfærdeligt af vokseværk og haft andre af de symptomer, som langt de fleste af os har haft.

Han fik at vide, at det var tydeligt, at han allerede i barndommen havde haft allergi. Han fortsatte ganske vist med at spise, som han plejede, men følte sig godt behandlet og ikke mindst forstået af lægen med den dyre maskine.

At den omtalte test er ubrugelig til at diagnosticere allergier, er siden hen afgjort af Sundhedsstyrelsen, der i dag tager afstand fra anvendelsen af den amerikanske test.

LÆS ARTIKEL

Historien er et eksempel på, hvad der kan ske, når den enkelte føler sig dårligt behandlet eller misforstået i det etablerede system. Har man først mistet troen på den forskningsbaserede diagnostik og behandling, ja så mangler der ikke alternativer.

Selv relativt nøgterne og skeptiske personer kan blive så frustrerede over systemet, at de kaster sig ud i dyre og udokumenterede løsninger.

Og det er et særlig stort problem, når udokumenterede behandlinger finder vej ind i det etablerede system.

Hvordan kan man sikre, at den enkelte borger kan finde vej gennem sundhedsjunglen? Efter min mening er viden, viden og atter viden en væsentlig vej til succes i sundhedslivet.

Der er behov for, at vores kritiske sans løbende bliver styrket. Det indebærer information om, hvad der giver et forskningsresultat tyngde. Er det et kontrolleret studium? Et blindet studium? Et dobbeltblindet studium? Var det placebo? Er resultatet blevet eftervist af andre? Var der kommercielle interesser indblandet?

Den slags spørgsmål er vigtige, og man kunne med fordel lære at stille dem allerede i folkeskolen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden