Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forsigtig. Motion er godt og sundt, men udholdenhedssport som maraton og ironman skal udføres varsomt.
Foto: Jacob Ehrbahn

Forsigtig. Motion er godt og sundt, men udholdenhedssport som maraton og ironman skal udføres varsomt.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Ironman skal løbes for udfordringen - ikke for sundheden

Ekstremsporter som maraton er i vores tid blevet til en form for selvrealisering.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål: Det er jo efterhånden blevet mainstream, at skulle løbe både maraton og lave en ironman. Jeg må dog erkende, at jeg selv holder mig fra det af frygt for varige skader. Jeg kender efterhånden en del tidligere elitesportsfolk, som har ødelagt sig selv på blot en enkelt maraton. Dermed være ikke sagt, at det er direkte farligt, men burde f.eks. du ikke mane til mere end almindelig besindighed, når det handler om den slags ekstrem udholdenhedssport? Træningen er jo yderst gavnlig, men høj mekanisk belastning 4-8 timer er det vel noget af et lotteri, om man kommer helskindet derfra?

LÆS ARTIKEL

Som personlig træner er jeg yderst tilbageholdende med at opildne folk til mere end halvmaraton eller olympisk ironman.

Svar:

Jeg kan ikke finde dokumentation for, at man som hovedregel bør fraråde maraton eller ironman. Jeg mener også, at det er en oversimplificering at sige, at det er sundt at træne op til et maraton, men usundt at løbe det. Mennesker er forskellige, og det varierer meget, hvad den enkelte kan klare. Nogle tåler udholdenhedssport uden skader, mens andre hyppigt har skader. Men jeg vil dog gerne, som du foreslår det, mane til nogen forsigtighed. Man skal ikke kaste sig ud i ekstremsport uden træning.


LÆS ARTIKEL Mange mennesker kan imidlertid ved langsom og fornuftig træning bygge sig op til at gennemføre et maraton eller et triatlonløb uden skader. Når det er sagt, skal man ikke løbe maraton af hensyn til sin fysiske sundhed, men på grund af udfordringen, og fordi det at gennemføre opleves som en sejr. Forklaringen på, at maraton er blevet så populært, skal findes i vor samtid. At løbe maraton er en del af tidsånden. Vi er ikke længere bundet af traditioner og forventninger om, hvad man bør og skal. Vi er frie, men skal selv tage ansvar for vores identitet og selvrealisering. Vi lever i en tid, der hylder individet, og hvor det enkelte individ skal være interessant og succesfuldt. Maraton er for nogle en vej til selvrealisering. Vi forbinder det at løbe maraton med succes. På bare få år har vi oplevet, at flere og flere løber maraton. Så hvis man vil skille sig ud, er det ikke længere nok at gennemføre et maraton. Målet bliver en ironman. Vi må således konstatere, at når det gælder ekstremsport, er der så meget andet på spil end den fysiske sundhed.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden