Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Indblanding. Unges rygevaner er et emne, mange har en mening om. Men i hvor høj grad skal man egentligt blande sig? (arkivfoto)
Foto: FINN FRANDSEN

Indblanding. Unges rygevaner er et emne, mange har en mening om. Men i hvor høj grad skal man egentligt blande sig? (arkivfoto)

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Derfor kan det være skelsættende at blande sig i andres liv

Indblanding i andres livsførelse kan opfattes som utidigt, men kan være aldeles gavnligt, mener Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En stor del af det samvær, vi har i familiens skød og venners lag, foregår over et måltid. Sådan er det også i vores familie. Det er her, vi fortæller, hvad der er sket i løbet af dagen.

Forleden dag fortalte min voksne søn, at han i frokostpausen havde sat sig på en trappesten med sin sandwich. På den anden side af gaden stod en gruppe store børn og røg cigaretter, mens de holdt frikvarter.

Han havde spontant rejst sig, var gået over til dem og havde spurgt, hvor gamle de var. De havde mumlet et eller andet, men det var tydeligt, at de endnu befandt sig langt fra de 18 år, der her i landet giver 'licence to kill'.

Cigaretterne havde de købt i forretningen henne på hjørnet, fortalte de. Han foreslog, at de sammen gik op til forretningen og fortalte ekspedienten, at der havde været tale om ulovligt salg af tobak til de unge. Det syntes børnene var en dårlig ide, men de gav ham pakken, så han kunne smide den ud.

LÆS ARTIKEL

Samtalen ved middagsbordet gik på, om man på den måde skal blande sig. Og lad mig bare sige det med det samme, min rolle den aften var ikke at bidrage til den åndelige føde.

Helt formelt havde min søn naturligvis ingen ret til at blande sig. Salg af tobak til unge under 18 år er en sag for politiet. Hvis nogen skal blande sig i det forhold, at børnene stod og røg, må det være forældrene og måske lærerne, der vel har myndighedsansvar over for børnene i skoletiden. Men hverken politi, forældre eller lærere kan være overalt. Så spørgsmålet er, om man skal blande sig.

Min svigersøn sagde, at mange børn i dag vokser op i en kultur, hvor forældrene er konfliktsky og f.eks. siger: Jeg vil hellere have, at mit barn er ærlig omkring det at ryge, end at vi forbyder rygning, og barnet så alligevel ryger i smug. Han mente, at det kunne være vigtigt for børnene og de unge også at blive mødt med andre holdninger fra voksne, der viste interesse og turde udstikke rammer.

En anden ved middagsbordet fortalte om en ældre dame, der sad på en bænk i en park. En ung kvinde kom forbi, satte sig også på bænken og tændte en cigaret.

Den ældre dame udtrykte bekymring for den unge kvindes helbred. Efter en måned modtog den ældre et brev fra den unge, som fortalte, at hun var holdt op med at ryge. Samtalen havde været skelsættende. Og hun var taknemmelig.

LÆS ARTIKEL

Det ene ord tog det andet og pludselig var vi ovre i historien om den barmhjertige samaritaner, der vitterligt har skullet stå model til mangt og meget igennem en del århundreder. Skal man gå forbi? Melde hus forbi? Eller holde på ret og pligt? Bør man - og tør man - blande sig?

Alle omkring bordet var enige om, at der er svært definerbare, men vigtige grænser mellem politisering, selvtægt, utidig indblanding, oprigtig interesse og ligegyldighed.

Spørgsmålet er, om børnene, der stod og røg, trods alt vil huske, at der var en, der ikke gik forbi, men på tværs af formalia, viste engagement og omsorg.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden