Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nedbrydning. Det tager ikke længe for muskler at nedbrydes i en sygeperiode. Arkivfoto: Peter Mydske

Nedbrydning. Det tager ikke længe for muskler at nedbrydes i en sygeperiode. Arkivfoto: Peter Mydske

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Intensiv træning efter hjerneskade

Genoptræning af musklerne efter en hjerneblødning tager tid, og man må være tålmodighed.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål:

For to måneder siden fik min mand en hjerneblødning. Han er 75 år, er 2 meter og vejede 78 kg. Han motionerede flere gange om ugen i et træningscenter suppleret med lange cykelture, havearbejde osv.

Efter to uger på hospitalet havde han desværre tabt 5 kg muskler af at ligge så meget i sengen.

Han kan nu næsten alt: gå, cykle samt træne hos en fysioterapeut to gange om ugen. Kun korttidshukommelsen er af og til sløret, og han lider af massiv træthed.

Kan han gøre andet end det, han gør nu?

Svar:

Årlig rammes 18.000 danskere af en hjerneskade. De hyppigste årsager er hjerneblødning, blodprop og slag mod hovedet. Da hjernen som bekendt styrer vores organer, kan følgerne af en hjerneskade være mange og forskelligartede, afhængigt af hvor i hjernen der er sket skade.

De fysiske følger kan være lammelser, nedsat muskelstyrke, svimmelhed, balanceproblemer, stor træthed og sanseforstyrrelser.

Dertil kommer i nogle tilfælde svigtende koncentration, nedsat hukommelse, sproglige vanskeligheder, vanskeligheder med problemløsning samt nedsat erkendelse og sygdomsindsigt.

LÆS ARTIKEL Når man ligger i sengen i tre uger, taber man styrke og kondition svarende til, at man bliver 30 år ældre! Desværre tager det betydelig længere tid at genoptræne musklerne end at nedbryde dem, så der er brug for lidt tålmodighed. Jeg synes ikke, I skal fokusere for meget på vægten, men glæde jer over, at en del af muskelfunktionen er genvundet.LÆS ARTIKEL

Ikke mindst i de første måneder efter en hjerneskade er det vigtigt med intensiv genoptræning, bl.a. i form af intensiv styrketræning. Da jeg ikke ved, hvilket program fysioterapeuten har lagt, ved jeg ikke, om din mand kan gøre mere, end han allerede gør.

Jeg foreslår, at I spørger fysioterapeuten, om der kan gøres mere. I kan også henvende jer til Center for Hjerneskade, der tilbyder træningsforløb.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden