Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SUNDT. Løb er godt for alle - også dem med forhøjet blodtryk. (Arkivfoto)
Foto: Jens Dresling

SUNDT. Løb er godt for alle - også dem med forhøjet blodtryk. (Arkivfoto)

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Derfor er det godt at løbe, selvom man har for højt blodtryk

Motion er godt for alle, ligegyldigt om blodtrykket er højt eller lavt.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål: Er det ikke selvmodsigende at løbetræne, samtidig med at man tager blodtrykssænkende medicin (betablokker og ace-hæmmer)? Det svarer jo lidt til at køre racerløb med en plomberet motor. Svar:

Jeg kan godt forstå dit spørgsmål. Når man løber, stiger blodtrykket. Hvordan kan det så være godt at løbetræne eller dyrke anden motion, når man er i behandling for forhøjet blodtryk? Sagen er, at selv om det umiddelbart kan virke, som om man både træder på speederen og bremseren samtidig, er motion godt for blodtrykket. Og her taler vi om et område, hvor dokumentationen er virkelig god.


LÆS ARTIKEL Døgnblodtryksmålinger viser, at den kortvarige blodtryksstigning under selve motionen afløses af mange timer, hvor blodtrykket er lavt, efter at man har været fysisk aktiv. Hvileblodtrykket falder efter få ugers regelmæssig motion. Selv moderat fysisk aktivitet som gang forebygger forhøjet blodtryk. Men regelmæssig fysisk aktivitet er også et led i behandlingen. Både konditionstræning og styrketræning virker, men der er flest studier vedrørende konditionstræning. Man bør stile efter mindst en halv times motion af moderat intensitet dagligt i form af f.eks. gåture i rask tempo, cykling, jogging eller svømning – og gerne supplere med intervaller med højere intensitet. Den effekt, man opnår af træningen, svarer til behandling med ét medicinsk præparat. Motionen virker bl.a. ved at gøre blodkarrene mere elastiske, hvorved trykket falder. Regelmæssig motion virker, uanset om man får medicin for blodtrykket eller ej. Og effekten af motionen er ikke afhængig af, om man taber sig. FACEBOOKLæs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden