Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brevkasse: Du bliver ikke slank af at ryge

Mange tror, at man taber sig aaf at ryge, men det er en skrøne svarer tjek.dks sundhedsekspert.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere studier tyder på, at det er en rigtig dårlig ide at begynde at ryge for at kontrollere vægten.

»Det er da, fordi de ikke vil tage på«, sagde min søn, da Sundhedsstyrelsen i sidste uge offentliggjorde, at hver sjette 15-årige pige ryger dagligt.

Når man som ung begynder at ryge, så ændrer man også adfærd. Man bevæger sig mindre og spiser mere fed mad. En undersøgelse, som fulgte næsten 1.700 unge fra 7. klasse og frem, fandt en vægtøgning blandt unge, der begyndte at ryge, sammenlignet med unge, der ikke begyndte at ryge.

LÆS ARTIKEL

Et andet studie kunne vise, at unge kvinder, der i 16- til 18-årsalderen ryger mindst 10 cigaretter dagligt, har dobbelt så stor risiko for senere at udvikle fedme i forhold til kvinder, der ikke ryger. Men hvordan harmonerer disse resultater med andre studier, der viser, at voksne, der ryger, vejer tre til fem kilo mindre end personer, der ikke ryger?

Muskler vejer mere end fedt
Én forklaring er, at mennesker, der har røget i mange år, udvikler sygdom, f.eks. rygelunger med hoste og besværet vejrtrækning. Når helbredet skranter, går det ud over appetitten.

Men mindst lige så vigtigt er det, at rygning hæmmer musklernes proteinsyntese og dermed indirekte nedbryder musklerne.

Hvis man derfor laver tværsnitsstudier, hvor man sammenligner personer, der har røget i mange år, med personer, der aldrig har røget, så finder man en forskel i vægt.

BREVKASSE

Men denne forskel skyldes altså først og fremmest, at de mennesker, der ryger, har mindre muskler end dem, der ikke ryger.

Uhensigtsmæssig rygerkrop
Når muskelmassen er lille, sætter fedtet sig primært det ’forkerte’ sted, nemlig som et bildæk omkring maven. Man har da også vist, at mennesker, der ryger, har større livvidde, selv om de vejer mindre.

Den store livvidde er udtryk for, at man har for meget af det farlige fedt, der sidder inde mellem de indre organer.

LÆS ARTIKEL

Mennesker, der ryger, har altså en uhensigtsmæssig kropssammensætning med mindre muskelmasse og mere bugfedme. Det er med andre ord ikke sundt at være ’rygeslank’.

Rygeslanke og tyndfede bliver let syge

Udtrykket ’tyndfed’ er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent. Der er typisk tale om mennesker, der ryger, eller er fysisk inaktive.

Men det er ikke sundt at være hverken rygeslank eller tyndfed. Det øger risikoen for udvikling af type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og demens. Det er ligeledes en skrøne, at et rygestop altid medfører fedme. Når nogle mennesker tager betydeligt på efter rygestop, er det, fordi de spiser væsentlig mere end før. De får måske en ny vane med at spise, hvor de ellers ville have røget en cigaret. Eller de trøstespiser.

Men hvis man er opmærksom på risikoen for overspisning ved rygeophør, så er der gode chancer for, at man kan kontrollere det.

LÆS OGSÅ

Der er mange myter, når det gælder rygning og vægt. Lad mig slå fast, at det ikke bare er en dårlig ide at begynde at ryge, fordi man gerne vil tabe sig. Det er det rene galimatias. Og den påståede vægtøgning ved rygeophør er rent ud sagt en rigtig dårlig undskyldning for ikke at kvitte smøgerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden