0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klarlund: Overvægtige børn har lige så dårlig livskvalitet som børn, der har kræft

Tykke børn skal hjælpes af med overvægten allerede i barndommen.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Er man overvægtig som barn, har man en forøget risiko for at få hjerte-kar-sygdomme og kræft som voksen. Og overvægtige børn rapporterer om lige så dårlig livskvalitet som børn, der har kræft.

Foreningen Fit for Kids arbejder målrettet med overvægtige og inaktive børn. I Fit for Kids foretager man individuel coaching. Man lægger madplaner for familien og arrangerer madlavningsaftener. Og så lægger man enormt meget vægt på den fysiske træning. Som tiårig er det ikke sjovt at blive konfronteret med beskeden om, at ’du er alt for tyk og vil forblive tyk, hvis du ikke gør noget ved det nu’. Det kræver en særlig pædagogisk indsats at gøre det sjovt og cool at være en del af Fit for Kids, hvor alle er vindere.

LÆS ARTIKEL

For nylig havde vi på Rigshospitalet besøg af 40 seje børn, der har været i gang med Fit for Kids-programmet i 20 uger. Før projektet startede, kunne børnene ikke løbe i mere end 10 minutter i form af 10 sekunders løb og 10 sekunders pause. Nu kan de løbe mindst 30 minutter uden pause. En dreng har tabt sig næsten 7 kg i vægt og endnu mere i fedtmasse, mens hans muskler er blevet større og stærkere. Han storsmiler, da han fortæller, at han ikke længere bliver kaldt ’Tykke’ i skolegården. Forældrene kan berette, at konflikterne med børnene er blevet færre, og at det går bedre i skolen. Koncentrationen er også blevet bedre.

Men forholder det sig virkelig sådan? Ja, der er ingen tvivl om, at der er meget at vinde ud over den fysiske sundhed, når man satser på motion i barndommen.

LÆS ARTIKEL

I denne uge publicerede svenske forskere resultaterne fra en undersøgelse af 1,1 millioner svenske mænd, der er blevet fulgt i en årrække, siden de i 15-18-års alderen var på session. De kunne vise, at dårlig kondition hos teenagere fordobler risikoen for at få en svær depression – op til 40 år senere. Samme forskere har tidligere vist en tæt statistisk sammenhæng mellem kondition og intelligens hos de samme teenagere: jo bedre kondition, desto større chance for at score højt på intelligenstesterne. De svenske forskere fandt også en tendens til, at teenagerne med den bedste kondition havde den største chance for at nå langt op ad karrierestigen med god uddannelse og velbetalte job til følge.

Når man står over for et barn med overvægt og dårlig form, er det ikke i orden at gemme sig bag argumenter som: ’Hvalpefedt er noget, man vokser fra’.

Et barn, der slæber sin overvægt med ind i voksenalderen, har meget stor risiko for at være overvægtig resten af livet.

Derfor må man gøre en indsats for børnenes skyld. Og det skal være nu. Det er forældrenes ansvar, at børnene er sunde. Men der kan være forhold, der gør, at man ikke kan klare udfordringen med at hjælpe det overvægtige barn alene inden for familiens rammer. Så der skal være hjælp at hente, for overvægtige børn kan ikke udsættes til i morgen. Der er brug for en national strategi.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.