Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debat. Diskussionerne om hvorvidt vitaminpiller er sunde eller direkte skadelige har fyldt i forårets mediebillede.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Debat. Diskussionerne om hvorvidt vitaminpiller er sunde eller direkte skadelige har fyldt i forårets mediebillede.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Derfor erstatter vitaminpiller ikke sunde vaner

Den store vitaminpille-debat har skabt forvirring. Hvad er fakta og hvad er fup, når det kommer til vitaminpiller?

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Charlotte M.: Vi har fulgt forårets debat om vitaminpillerne og lagt dem på hylden. Vi er et par i begyndelsen af 60’erne. Vi er sunde og raske, spiser sundt og varieret, vejer normalt og stabilt, drikker lidt for meget rødvin, dyrker meget motion og har indtil nu spist en vitaminpille næsten alle morgener siden midten af 1950’erne. For os har vitaminpillen i ganske høj grad været opfattet som en hjørnesten i den danske sundhedsmodel. Nu er de pludselig dømt ude! Anklaget for at resultere i overdødelighed!

LÆS ARTIKEL

Vi holdt jo op med at spise dem i foråret, men var det nu fornuftigt?

Jeg har fulgt rimelig nøje med i avisernes og dine skriverier om vitaminpillerne. Og en ting slår mig: Jeg synes ikke, jeg har set, hvilke lidelser man pådrager sig ved at spise vitaminpillerne?

Svar:

Jeg har flere omgange nævnt nogle af de resultater, der findes vedrørende vitaminpiller, og mange har spurgt gennem tiden om min holdning til vitaminpiller. Og det er faktisk en meget god formulering. Hvad er din holdning? Er du for eller imod vitaminpiller? Problemet er, at det simpelthen kniber med den videnskabelige dokumentation, når det gælder en daglig multivitaminpille, som mange tager for en sikkerheds skyld. Ser man på de forskningsresultater, der foreligger, kan man lige så godt argumentere for, at man skal droppe den daglige multivitaminpille for at være på den sikre side.

LÆS ARTIKEL Det var en artikel for knap et år siden, der fik debatten til at blusse op igen. Der var tale om en ny undersøgelse omfattende næsten 40.000 kvinder i 50’erne og 60’erne, som var blevet fulgt igennem 20 år.

Undersøgelsen viste, at kvinder, der indtog folinsyre, vitamin B6, magnesium, zink, kobber eller en almindelig vitaminpille i form af multivitaminer, havde større risiko for at dø i løbet af undersøgelsens varighed i forhold til kvinder, der ikke tog disse tilskud.

En undersøgelse af denne type kan dog ikke med sikkerhed konkludere, at vitaminerne har været årsag til tidlig død. Man kan f.eks. ikke vide, om flere af de kvinder, der tog vitaminer og mineraler, gjorde det, fordi de følte sig syge og reelt var det.

LÆS ARTIKEL

Hvis vi ser på tilskud af antioxidanter, f.eks. vitamin C og E, har man i de hidtidige kliniske afprøvninger ikke kunnet vise, at man kan forebygge eller behandle hverken kræft, gigtsygdomme eller hjerte-kar-sygdomme. Betakaroten (ca. 25 mg daglig) kan måske medvirke til udviklingen af lungekræft hos mennesker, der ryger. Høje doser af vitamin E (over 270 mg daglig) kan måske øge risikoen for hjerneblødning.

En såkaldt Cochrane-analyse, der vurderede alle kontrollerede kliniske afprøvninger under en hat og dermed inkluderede data fra knap 300.000 mennesker, nåede frem til den konklusion, at høje doser vitamin E, vitamin A og betakaroten indebærer en lille overdødelighed. Man kan imidlertid ikke i disse studier med sikkerhed pege på specifikke sygdomme, som fører til overdødeligheden.

Det er tilsyneladende ikke risikofrit at indtage store mængder antioxidante vitaminer i form af piller. Antioxidante vitaminer kan svække immunsystemet og dermed vores evne til at bekæmpe infektioner.

Der er efter min mening ingen tvivl om, at man bør fraråde indtagelse af store doser antioxidante vitaminer, medmindre man er underernæret, fejlernæret eller lider af nogle helt bestemte sygdomme, hvor lægen ordinerer store doser vitaminer.

LÆS ARTIKEL

Det store spørgsmål er, om man også bør fraråde indtagelse af en almindelig multivitaminpille. For mig er det svært at forstå, at en multivitaminpille, der i modsætning til piller i ovennævnte studier indeholder relativt små mængder af mange vitaminer og mineraler, ligefrem skulle være skadelig.

Jeg tror da også, at der skal en psykologisk forklaring til for at forstå de fund, man har gjort i de store befolkningsundersøgelser. Der er nemlig forskning, der viser, at flere vitaminpillebrugere er forfaldne til at festryge, spise fastfood og andre usunde sager end dem, der ikke spiser vitaminpiller.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

I en undersøgelse viste det sig, at en kontrolgruppe, der troede, at de fik en vitaminpille hver dag, fik en falsk følelse af tryghed på sundhedsfronten. Det betød, at de droppede gåture og snuppede buffeten frem for et sundere måltid.

Formentlig er multivitaminpillen ikke i sig selv ’farlig’, men det er farligt, hvis den daglige vitaminpille bliver en sovepude, som ubevidst lokker os væk fra de sunde vaner. Vitaminpiller må ikke bruges som en undskyldning for ikke at motionere, spise sundt osv.

Jeg siger det igen og igen: Man kan ikke erstatte motion med en motionspille eller sund kost med en vitaminpille. Det er ikke mindre farligt at ryge, hvis man tager vitaminer, snarere tværtimod. Ovenstående er forklaringen på, at jeg stiller det retoriske spørgsmål, om man mon ikke for en sikkerheds skyld skulle droppe vitaminpillen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden