0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Selv festrygere spiller hasard med helbredet

Klarlund kører absolut nul-tolerance overfor rygere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Lejlighedsvis. Selv en enkelt pakke cigaretter til månedens største begivenhed er skadeligt for din krop.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

LÆS ARTIKEL

Spørgsmålet er så ganske enkelt: Er det sundhedsmæssigt ligegyldigt, om man ryger f.eks. 10-20 smøger dagligt eller samme kvantum f.eks. kun én gang månedligt?

Svar:

Det er ikke helt lige meget, om man ryger en pakke dagligt eller en pakke hver måned. Men forskellen på at ryge en pakke om dagen og en pakke om måneden er meget mindre end forskellen på at ryge en pakke om måneden og slet ikke at ryge. Der er ganske vist en sammenhæng mellem mængden af cigaretter og risikoen for at udvikle cancer eller hjerte-kar-sygdomme. Men selv helt små mængder røg er sundhedsfarligt, og man behøver ikke engang selv at være rygeren.


LÆS ARTIKEL Netop derfor giver det ingen mening at sige: »Alt med måde«, eller »man behøver vel ikke at være fanatisk«, når det gælder tobakken. Vi taler her virkelig om nultolerance. Det er således risikofyldt at blive udsat for tobaksforurenet luft, når man opholder sig i samme rum som personer, der ryger. Og det er oven i købet behæftet med risiko, blot man opholder sig i rum, hvor der har været røget. Det er en udbredt myte, at det er ufarligt at festryge. En undersøgelse har vist, at bare 20 minutters passiv rygning får blodet til at klumpe mere sammen. Det øger risikoen for blodpropper. Hvis man tidligere har været daglig ryger, har man måske en drøm om at kunne tage en cigaret ved festlige lejligheder. Mange daglige rygere bliver festrygere i den tro, at de ikke længere er i fare for at få rygerelaterede sygdomme. Sandheden er, at der stadig er stor risiko for at få for eksempel hjertesygdom eller lungekræft, selv om man har skåret forbruget ned. Når man ryger dagligt, aktiverer man sygdomsfremkaldende processer. De stopper ikke, hvis man bliver ved med at ’fodre’ dem en gang imellem. Det svarer til, at man har et stort sår, som man går og piller i. Så læges det ikke. Kroppen skal have fred til at hele følgevirkningerne efter tobakken. FACEBOOK

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu