Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 LIV HØYBYE
Foto: LIV HØYBYE

Puuuust-ud. En stille jul er en sund jul, mener professor Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds klumme: Et sundt råd til at forebygge sygdom i juledagene

Sygdom bryder ofte ud efter en presset tid, så måske skal vi skrue ned for ambitionerne.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endelig er det tid til ferie, og hvad sker der?

Du får 40 i feber. Kender du det? Er du tit syg i weekenden? Eller har du oplevet, at du har arbejdet hårdt igennem længere tid, og når du så får afleveret den store eksamensopgave eller landet den vanskelige ordre, så – bom – sætter sygdommen ind? Jeg hører tit den slags historier, men er der noget om det? Kan man virkelig skubbe en infektion foran sig?

Vi er konstant udsat for et bombardement af bakterier og virus, men vi bliver kun syge en gang imellem, for i langt de fleste tilfælde klarer immunsystemet den sag. Vi har både et medfødt og et erhvervet immunsystem. Man kan sige, at det medfødte immunsystem sørger for, at vi ikke bliver syge, og det erhvervede immunsystem sørger for, at vi bliver raske – hvis det medfødte system svigter.

LÆS ARTIKEL

Det medfødte immunsystem aktiveres lynhurtigt og bekæmper langt de fleste mikrober, uden at vi opdager det. Når det medfødte immunsystem bliver overbebyrdet, træder det erhvervede immunsystem til.

Det erhvervede system er dog noget langsommere om at komme i omdrejninger, og vi når derfor at mærke, at vi er syge, inden det får bugt med mikroberne.

Hvis man er akut stresset, aktiverer man sine stresshormoner, f.eks. adrenalin. Dette stresshormon aktiverer det medfødte immunsystem og hidkalder æde- og dræbercellerne, der hurtigt guffer mikroberne i sig og dræber dem. Når man er stresset, er det medfødte immunsystem altså mere effektivt.

Men det er en kortfristet løsning. Og hvis man har været meget stresset, betaler man prisen efter nogle dage, hvor der opstår et åbent vindue i det medfødte immunsystem. Det betyder, at man ikke længere kan holde mikroberne ude. De invaderer kroppen, og man oplever en egentlig infektion med feber og andre symptomer.Når man er stresset, er der også en risiko for, at man lever mere usundt. Hvis man f.eks. holder sig oppe hele dagen på kaffe og derefter drikker alkohol om aftenen for at falde til ro og alligevel ikke kan sove, svækkes immunsystemet, og man bliver syg.

Der er også et psykologisk aspekt. Så længe man arbejder hårdt med en opgave, fokuserer man primært på at klare det, man nu skal klare. Og det er der jo i og for sig ikke noget galt ved. Man overlader ikke bare arbejdet til andre, opgiver en udfordring eller taber en vigtig sag på gulvet.

Det er i høj grad et spørgsmål om personlighed, individuel tærskel og ansvarsfølelse, hvornår man definerer sig som syg. Når man er stresset, glemmer man at ’føle efter’, hvordan man har det – man fornægter simpelthen alle symptomerne. Når man så har overstået den stressede periode, kan man pludselig tillade sig at mærke, at man faktisk er syg.Nogle mennesker lader sig stresse af julen. Måske skulle vi overveje at skrue lidt ned for ambitionerne og i stedet lade julefreden sænke sig. Nyde samværet i families og venners lag. Det er et sundt råd, der kan forebygge sygdom i juledagene.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden