Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ATJU. Når man bliver kold på slimhinderne, bliver blodgennemstrømningen dårligere, også i næsen, og dermed er der færre immunceller de steder, hvor de helst skal virke, forklarer læge Bente Klarlund. (Arkivfoto)
Foto: ROBERTO PFEIL/AP

ATJU. Når man bliver kold på slimhinderne, bliver blodgennemstrømningen dårligere, også i næsen, og dermed er der færre immunceller de steder, hvor de helst skal virke, forklarer læge Bente Klarlund. (Arkivfoto)

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds klumme: Hold næsen varm og undgå at blive forkølet

Hyppig håndvask, en varm næse og mange gode venner giver færre forkølelser og andre infektioner.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere end én gang har jeg råbt: »Jeg bliver altså syg, når du sparer så meget på varmen«. Og jeg kan også høre mig selv som en gammel grammofon, der kører i samme rille og formaner ungerne om at huske huer og vanter, så de ikke bliver forkølede. Men er det nu rigtigt, at man bliver forkølet af at være kold?

Det er hævet over enhver tvivl, at man ikke bliver forkølet uden et virus. Det er altså ikke kulden i sig selv, der gør dig forkølet. Men sagen er, at virus formentlig har lettere ved at trænge ind gennem næsen og inficere vores celler, når det er koldt.

LÆS ARTIKEL

Når man bliver kold på slimhinderne, bliver blodgennemstrømningen dårligere, også i næsen, og dermed er der færre immunceller de steder, hvor de helst skal virke. Det forhold, at vi især bliver forkølede om vinteren, har man forsøgt at forklare ved, at vi er mere sammen inden døre, når det er koldt.

Men teorien passer dårligt med, at befolkningstætheden er vokset betydeligt i storbyerne, og at vi møder mange mennesker hver dag, også om sommeren.

Viruspartiklerne elsker kulde
Forskerne ved Common Cold Center (Center for Forkølelse) på Cardiff University mener i hvert fald, at vi bliver mere forkølede om vinteren, fordi vores næser er koldere.

Denne teori ville kunne forklare, hvorfor vi bliver syge, selv om vi er pakket ind i frakke, hue og halstørklæde. Næsen bliver stadig kold. Det er endnu kun en teori, men der er meget, der tyder på, at den kan være rigtig.

LÆS ARTIKEL

Influenza- og forkølelsesvirus kommer ind gennem næsen, munden eller øjnene, og viruspartiklerne elsker kulde. Ifølge teorien skulle det ikke være et problem med kolde fødder, hvis resten af kroppen er varm. For virus kommer jo ikke ind gennem fødderne.

Ikke alle blev syge af afkølede fødder
Et forsøg fra Common Cold Center har imidlertid vist, at flere mennesker udviklede forkølelse fire-fem dage efter, at de fik nedkølet fødderne i koldt vand, i forhold til en kontrolgruppe, som bare havde fødderne nede i en tom balje. Eksperimentet viste, at 13 ud af 90 med afkølede fødder blev forkølede, mens 5 af 90 blev forkølede i kontrolgruppen.

Det er bemærkelsesværdigt, at der ikke var større forskel på grupperne, og at det bestemt ikke var alle, der blev syge, bare fordi de blev afkølede. Der er altså noget, der tyder på, at nogle af os tåler de kolde fødder bedre end andre.

LÆS ARTIKEL

Hyppig håndvask er alfa og omega
Forkølelse smitter ofte ved, at en person hoster eller nyser i sin hånd og afsætter virus enten ved at give hånd eller røre ved dørhåndtag og lignende. Og er det uden døre, kan virus overleve længere om vinteren end om sommeren.

Hvis man får virus på hænderne og derefter rører næse eller øjne, bliver man nemt inficeret. Der er derfor ingen tvivl om, at hyppig håndvask er alfa og omega i forebyggelsen af forkølelse.

Hvad angår andremidler til forebyggelse eller behandling af forkølelse, kan vi få hjælp fra Cochranedatabasen, der samler alle studier om en behandlingsform og vurderer dem samlet.

Konklusionerne er: Det hjælper ikke at inhalere varme dampe, når man er forkølet. Det hjælper heller ikke at spise store doser C-vitamin. Hvad angår kosttilskud med udtræk af planten echinacea (rød solhat), er der ingen entydig effekt.

LÆS BREVKASSE:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og mens hvidløg nok holder vampyrerne i skak, er der ingen sikker effekt på forkølelse. Nogle vil nok mene, at den dårlige ånde, der følger med hvidløget, burde være en barriere mod at blive kysset og dermed blive smittet.

Et kys gør ingen forskel

Men ifølge Common Cold Center skulle det være rimelig sikkert at kysse en forkølet person. Jeg kan ikke helt gennemskue, om det skyldes, at forkølelsesvirus primært smitter gennem øje eller næse, eller om det skyldes, at de forelskede alligevel lever i samme mikrobiologiske miljø.

Med andre ord vil et kys fra eller til ikke gøre den store forskel, så hvorfor ikke tage dem, man kan få? Mennesker med mange gode venner får i øvrigt færre infektioner, mens stress øger risikoen.

Summa summarum: Hold hovedet koldt og næsen varm, og vask hænderne ofte.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden