Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann (arkiv)
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Nedtur. Tømmermænd er ubehagelige. De er naturens egen antabus.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Vand, luft og søvn tager dine tømmermænd bedst

Tømmermænd helbredes ved, at tiden går, lyder det fra professor Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Claus Andersen: Var til julefrokost i går og vågnede med de værste tømmermænd. Jeg har hovedpine, min mave gør kludder, og jeg har det bare elendigt. Er der en mirakelkur, eller skal jeg gå ud og brække mig? Hvor farligt er det egentlig? Og lad nu være med at sige, at det bare skal løbes væk. Svar:

Lad mig starte med spørgsmålet om det farlige. Det er forbundet med fare at drikke sig meget beruset, både fordi man i sin sanseløshed kan komme ud for en ulykke, men også fordi en meget høj promille kan være direkte farlig for kroppen. I værste fald kan man dø.

LÆS ARTIKEL Frygten for tømmermænd er en medvirkende faktor til, at vi ikke drikker os i hegnet hver dag. Tømmermænd er ubehagelige. De er naturens egen antabus. Men de er sjældent direkte farlige. De motoriske og psykiske evner er dog slørede, og man skal være varsom f.eks. med at køre bil og betjene maskiner. Tømmermænd helbredes ved, at tiden går. Og det går hurtigere, hvis du drikker masser af vand. Det er dehydreringen, der giver hovedpine. Man kan ligefrem tale om, at væskemanglen får hjernen til at skrumpe en smule. Så drik rigeligt med vand eller te, gerne med sukker, eller hvad du nu har lyst til. Dagen derpå får du ikke noget ud af at stikke en finger i halsen, men aftenen før kan du ved at kaste op forebygge, at du ligger i sengen og bliver endnu mere fuld.

Det er en god ide at gå en lang tur i det friske vejr. Lys styrker humøret og det generelle velbefindende. Men det er ikke en god ide at løbe, når man føler sig sløj. Den tømmermandsplagede krop befinder sig i en irritationstilstand. Det er en særlig dårlig ide at løbe langt, svede og blive yderligere dehydreret. Af samme grund kan sauna ikke anbefales. Tag gerne en ekstra lur. Søvnmangel forværrer symptomerne.

Vil du på den igen, er det en god ide at undlade at drikke på tom mave. Promillen stiger meget langsommere, hvis man spiser samtidigt. Husk at drikke vand i løbet af aftenen, og inden du går i seng.

Mørkfarvede drikkevarer giver generelt værre tømmermænd end lyse, bl.a. fordi de mørke drikke indeholder mere træsprit. Tømmermænd bliver næsten dobbelt så svære, når man drikker whisky (26 mg/l metanol) som vodka (kun 4 mg/l metanol).Så gå efter de lyse farver, når du vil drikke og samtidigt forebygge tømmermænd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden