Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kræftbekæmper. Bente Klarlund fortæller i sin klummer om nye undersøgelser, der viser at kaffe beskytter mod kræft.
Foto: FINN FRANDSEN

Kræftbekæmper. Bente Klarlund fortæller i sin klummer om nye undersøgelser, der viser at kaffe beskytter mod kræft.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Virker kaffe mod kræft?

Nye undersøgelser godtgør, at det er sundt at drikke kaffe. Og gerne mange kopper.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myten om, at det er usundt at drikke kaffe, er svær at komme til livs. Men der er efterhånden ikke meget hold i den. Tværtimod.

I denne måned kom resultaterne fra endnu en stor videnskabelig undersøgelse om kaffe. Amerikanske forskere har fulgt 48.000 mænd i mere end 20 år. Hvert fjerde år spurgte de mændene, hvor meget kaffe de drak. Mere end hver tiende mand udviklede prostatacancer – og 642 af mændene fik diagnosticeret en ondartet prostatacancer. Det viste sig, at de mænd, der drak mest kaffe, havde en betydelig nedsat risiko for den alvorlige form for prostatacancer. Risikoen var reduceret med 60 procent hos de mænd, der drak seks kopper kaffe om dagen, i forhold til de mænd, der næsten ikke drak kaffe. De mænd, der drak tre kopper kaffe per dag, havde en nedsat risiko på 30 procent.

LÆS ARTIKEL:

Kaffedrikning og fysisk aktivitet ser ud til at være de livsstilsfaktorer, der giver den største beskyttelse mod den alvorlige form for prostatacancer. Vedrørende den hyppige, men mindre alvorlige prostatacancertype, der ikke giver metastaser, var der en nedsat risiko på knap 20 procent blandt de personer, der drak mere end 6 kopper kaffe.

Et svensk studie, der ligeledes er publiceret her i maj 2011, viser, at kaffe tilsyneladende også nedsætter risikoen for den form for brystkræft, der ikke er følsom over for hormonbehandling. Risikoen for denne alvorlige form for brystkræft var nedsat med 60 procent hos kvinder, der drak mere end 5 kopper kaffe om dagen, sammenlignet med kvinder, der ikke drak kaffe.

LÆS ARTIKEL:

Det er selve kaffenog ikke koffeinen, der giver den beskyttende effekt. Man finder således, at der er lige god effekt af den koffeinfrie og den almindelige kaffe, når det gælder at mindske risikoen for kræft.

Det er muligt, at kaffe også beskytter mod andre cancerformer. For nylig kom der en såkaldt metaanalyse, der vurderede resultaterne fra 59 studier vedrørende cancer og kaffedrikning. Resultatet af analysen var, at man for hver daglig kop kaffe reducerer risikoen for en bred vifte af kræftformer med 3 procent. Andre studier viser, at kaffedrikkere endvidere har nedsat risiko for både type 2-diabetes og Alzheimers.

LÆS ARTIKEL:

Hvorvidt man kan stole på, at kaffe reelt har en sygdomsforebyggende effekt, kan imidlertid diskuteres. Der er indtil videre primært tale om resultater fra såkaldte observationsstudier. Selv om man i disse studier forsøger at tage højde for andre livsstilsfaktorer, kan man ikke med sikkerhed sige, om det er kaffen eller et særtræk hos kaffedrikkerne, der reducerer risikoen for de her nævnte sygdomme.

Alle mennesker ved imidlertid, om de primært drikker kaffe eller ej. De ved også nogenlunde, hvor meget de drikker. Det er anderledes med for eksempel sukker og salt, som indgår i kosten på utallige skjulte måder. I befolkningsundersøgelser er det svært at finde ud af, hvor meget sukker og salt den enkelte borger indtager, men det er ikke tilfældet med kaffe. Spørgeskemaoplysninger om kaffe må antages at være relativt præcise.

LÆS ARTIKEL:

Hvis kaffe havde sundhedsskadelige effekter, er der stor sandsynlighed for, at det var blevet belyst. Det forhold, at den sygdomsbeskyttende effekt er så markant ved indtagelse af 5 til 6 kopper kaffe dagligt, samt det forhold, at der er en dosis-respons-effekt, dvs. jo mere kaffe, desto større effekt, tyder på, at der kan være tale om en reel og direkte årsagssammenhæng. Det er muligt og sandsynligt, at kaffen virker ved at påvirke sukkerstofskiftet, kønshormonerne eller betændelsesprocesser i kroppen.

Indtil andet er bevist, vil jeg tillade mig fortsat at nyde min kaffe og samtidig betragte den som en mulig komponent i en sund livsstil.

Det er selve kaffen og ikke koffeinen, der giver den beskyttende effekt

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden