Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stærk og gammel. Leonard Cohen viste i Kongens Have, at alderdom ikke behøver at være lig med svaghed. Arkivfoto: Lærke Posselt

Stærk og gammel. Leonard Cohen viste i Kongens Have, at alderdom ikke behøver at være lig med svaghed. Arkivfoto: Lærke Posselt

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: På knæ for Cohen

God fysisk form og mening med livet kan give en sund aldring.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Leonard Cohen var i København. Og hans koncert fik et enigt anmelderkor til at bryde ud i lovsang. Det var helt berettiget. Cohen fylder 78 i denne måned. Han synger om døden, og han smiler, når han siger, at det måske er sidste gang, vi ses. Det ved man naturligvis aldrig. Men Leonard Cohen ligner en mand, der har mange år foran sig.

Videnskaben fortæller os, at ældre mennesker, der er i god fysisk form, lever længere – og har det bedre – end ældre mennesker, der er skrøbelige. Og Cohen er bevægende i mere end en forstand. Han går med lethed ned på knæ. Og han rejser sig lige så let igen.

Jeg er livlæge for en mand, der er jævnaldrende med og stor fan af Leonard Cohen. Han ringede næste dag, og vi talte om koncerten, som havde været en stor oplevelse. Og så kom spørgsmålet: »Men hvordan gør han det? Hvordan kan han gå ned på knæ og op igen? Hvad er det for nogen øvelser?«.

LÆS ARTIKEL

Jeg kom til at tænke på samtalen igen i denne uge, hvor jeg deltog i et EU-symposium i København om den aldrende muskel. Man ved efterhånden en masse om, hvad der sker med musklen på det molekylære niveau, når den ældes. Med alderen taber vi muskelfibre, men den enkelte muskelfiber bliver også funktionelt dårligere. Det gælder ikke mindst de hurtige type 2-fibre, der er vigtige for styrke, hurtighed og balance. Det er meget forskelligt, hvor hurtigt vi ældes, men der er samtidig meget, man selv kan gøre for at holde kræfterne ved lige.

Hvis man er fysisk aktiv i ungdommen og midt i livet, går man også ind i alderdommen med god styrke og kondition. En 70-årig mand, der har spillet fodbold gennem hele livet, har lige så god styrke, hurtighed og smidighed som en utrænet mand på 30 år – og en markant bedre funktion end en utrænet mand på sin egen alder.

LÆS ARTIKEL

Men det er aldrig for sent at komme i gang. Det er muligt at træne musklernes styrke og hurtighed, selv i meget høj alder. Man kan træne i fitnesscenter eller i hjemmet, men man holder også musklerne ved lige ved at være aktiv i hverdagen og ved at lege med børn og børnebørn. Man behøver nemlig ikke at holde op med at lege, fordi man bliver gammel. Men man bliver gammel, hvis man holder op med at lege.

Tilbage til Leonard Cohen. Det er ikke kun hans dybe stemme og smidige krop, der gør indtryk. Man glædes også over den generøsitet, han viser sine musikere og sangere. Og så er det først og fremmest sangteksterne. Cohen kredser om meningen med livet, og vi får indtryk af, at han har fundet den. Når man undersøger, hvad der kendetegner livsstilen i de kulturer, hvor mange lever længe og er raske og velfungerende i høj alder, så er livslang fysisk aktivitet et af kendetegnene. Men andre vigtige kendetegn er, at man indgår i et socialt netværk, og at man har noget at stå op til hver dag.

Leonard Cohen synes således at forene flere af de karakteristika, der er forbundet med sund aldring: god fysik, fællesskab og en mening med tilværelsen.

Han går med lethed ned på knæ. Og han rejser sig lige så let igen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden