Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

klarlund: Nogle mænd mener, at en kvinde, der er omskåret, er mere ærbar. Det er til gengæld en misforståelse, at en omskåren kvinde giver sin mand større seksuel nydelse.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Også kvinder i Danmark er omskårne

6. februar er FN’s internationale mærkedag imod omskæring af piger.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omskæring af piger er et emne, der er vanskeligt at ryste af sig.

Man regner med, at op mod 140 millioner piger og kvinder i dag er omskårne. Og hvert år er mindst 3 millioner piger i risiko for at blive omskåret. Omskæring af kvinder sker særlig hyppigt i Afrika, f.eks. i Somalia, og dermed er også flere herboende kvinder omskårede.

I den mest omfattende form for omskæring, kaldet infibulation, bortskæres klitoris, de indre kønslæber og dele af de ydre kønslæber, hvorefter såret sys sammen, så kvinden efterlades med et lille hul, der lige akkurat tillader passering af menstruationsblod og urin. På bryllupsnatten skærer ægtemanden hende op. Når hun skal føde, skæres hun op forneden, men sys sammen efterfølgende.

LÆS ARTIKEL

Nogle piger dør i forbindelse med selve omskæringen som følge af blodtab, infektioner og blodforgiftning. Derudover har kvindelig omskæring en række fysiske, seksuelle og psykiske komplikationer, heriblandt nedsat seksuel lyst, menstruationsproblemer, blærebetændelse, inkontinens, underlivsbetændelse, cystedannelse, infertilitet og risiko for, at der dannes brud på væggen mellem vagina og blæren eller endetarmen.

Ved graviditet er der forhøjet dødelighed for både fostre og mødre. Man mener, at chokket ved selve omskæringen kan give psykiske senfølger i form af depressioner, psykoser, mindreværdsfølelse og passiv adfærd.

Selv om omskæring af kvinder i vidt omfang foregår blandt muslimske kvinder, er det en af mange misforståelser, at omskæring er en nødvendighed for at være rettroende muslim. Der er således først og fremmest tale om kultur. Det er typisk de ældste kvinder, der foretager omskæringen, som er en prestigefyldt opgave.

Mødrene lader kvinderne omskære ud fra den opfattelse, at pigerne ikke vil blive gift, hvis de ikke er omskårede. Nogle mænd mener, at en kvinde, der er omskåret, er mere ærbar. Det er til gengæld en misforståelse, at en omskåren kvinde giver sin mand større seksuel nydelse.FN har for nylig iværksat en intensiv kampagne for at skaffe midler til bekæmpelse af omskæring af piger. Det er vanskeligt, men vigtigt, med fokus og omtale af emnet. Nogle steder i Afrika er der en voksende græsrodsbevægelse, hvor både kvinder og mænd bekæmper omskæring. Som følge af uddannelse og oplysning er der flere og flere landsbyer, der vender sig mod den gamle kultur.

En række organisationer, heriblandt dansk-engelske Orchid Project, arbejder ihærdigt på at støtte denne udvikling og bidrage til mobilitet og information fra landsby til landsby. Der er håb for, at omskæring kan stoppes, hvis der arbejdes målrettet med at skaffe midler til den form for oplysningsarbejde i områder, hvor omskæring finder sted.

Jeg er godt klar over, at den typiske kvindelige Politiken-læser ikke er omskåret, men oplysning og engagement er det middel, der kan udrydde omskæring af kvinder, og mange steder er der en positiv udvikling i gang.

Kilde: www.sst.dkwww.orchidproject.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden