Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pelle Rink (arkiv)
Foto: Pelle Rink (arkiv)

Juster. Hvis man har tegn på åreforkalkning eller type 2-diabetes, bør man få sit kolesterol tal helt ned enten med livsstilsændring eller med medicin om nødvendigt.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Du kan godt have højt kolesterol trods sund livsstil

Det kan være svært at hitte rede i kolesteroltallet, skriver professor Bente Klarlund. .

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Søren:

Jeg sidder som et stort spørgsmålstegn efter at have været hos lægen og fået konstateret, at mit kolesteroltal er for højt: 8,2, hvoraf den gode kolesterol lå fint på 1,5.

Sidst, jeg fik tallet målt, var det samlet på 6,7. Det er fire år siden.

Jeg synes, jeg lever ganske sundt. Jeg ryger ikke, jeg drikker ikke, jeg putter ikke smør på brødet eller spiser fed sovs. Faktisk er det magert kød, grøntsager og frugt samt magre mælkeprodukter, der er den overvejende del af kostindtagelsen.

LÆS OGSÅ

På det seneste har jeg spist mange æg, og jeg har også en kagetand, men den har jeg begrænset, fordi jeg gerne vil smide de sidste 5 overvægtige kilo.

Jeg vejer nu 77 kilo og er 182 cm høj. Jeg dyrker motion fem-seks gange om ugen: løb, svømning og vægttræning.

Jeg er 54 år og har slet ikke lyst til at begynde at spise piller, så hvad pokker skal jeg gøre for at få kolesteroltallet ned?

Svar:

Som tidligere omtalt på disse sider kan det svært at hitte rede i kolesteroltallet.

Hvis man har tegn på åreforkalkning eller type 2-diabetes, bør man få sit kolesterol tal helt ned under 4 mmol/l – enten med livsstilsændring eller med medicin om nødvendigt. Men hos personer, der er helt raske, udfører man en samlet vurdering og vil ikke nødvendigvis begynde at overveje kolesterolsænkende medicin, før kolesteroltallet kravler op over 6-7 mmol/l.

Både balancen mellem det lede LDL- og det herlige HDL-kolesterol, alder og køn, andre disponerende risikofaktorer til hjerte-kar-sygdomme og familiens sygehistorie spiller en rolle for, om man anbefaler medicinsk behandling. Et kolesteroltal på 8,2 er udtalt forhøjet, og da kun en mindre del udgøres af HDL-kolesterolet, er der formentlig behov for, at dit kolesteroltal sænkes, især hvis LDL-kolesterolet er meget forhøjet. Du lever sundt, og der er næppe meget mere, du kan gøre ved hjælp af livsstil.Mit bedste råd er derfor, at du følger din læges anbefalinger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden