0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klarlund modsiger 'bombastiske udmeldinger': Motion virker godt mod stress

Der er ikke dokumentation for at sige, at motion er farligt når du er stresset, skriver Bente Klarlund.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

Pres. Når det gælder forebyggelse af stress, er det ret godt dokumenteret, at veltrænede personer er bedre til at håndtere psykisk stress i dagligdagen. Regelmæssig motion er således et middel til at forebygge kronisk stress, skriver Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forleden dag var der en opsigtsvækkende kronik i Berlingske Tidende med titlen ’Motion mod stress er katastrofalt’. Forfatterne argumenterede for, at det var direkte farligt at motionere, når man var sygemeldt med stress. Hvad er din holdning til det?
Svar:


Jeg har læst kronikken, og jeg finder ikke, at der er dokumentation for de meget bombastiske udmeldinger om, at det er farligt – ja ligefrem katastrofalt – at motionere, når man er stresset.

Når det gælder forebyggelse af stress, er det ret godt dokumenteret, at veltrænede personer er bedre til at håndtere psykisk stress i dagligdagen. Regelmæssig motion er således et middel til at forebygge kronisk stress.

Når det gælder behandling af personer, der er ramt af kronisk stress, er der nogen, om end begrænset, evidens for, at fysisk træning kan have en positiv effekt på psykologiske stresssymptomer.

LÆS ARTIKEL

Forskningsresultater peger i forskellig retning, når det drejer sig om, hvorvidt man skal træne ved en høj eller moderat intensitet for at opnå en stressdæmpende effekt. Et enkelt studie viste, at der var effekt af konditionstræning men ikke af styrketræning.

Jeg vil ikke gå i detaljer, men jeg er ganske enkelt ikke enig i kronikkens fysiologiske argumenter mod træning. Jeg kan heller ikke finde de studier, der underbygger kronikkens udsagn om, at »... hård motion under stresssygemelding giver forringet søvn, forhøjet blodtryk, dårlig koncentration, mindsket produktion af testosteron og østrogen, forringet fertilitet, øget puls, ukontrolleret sult, svagere knogler og endda yderligere stress«.

Alt i alt er der simpelthen behov for mere forskning på området. Det betyder, at det naturligvis er helt uacceptabelt, hvis det virkelig er rigtigt, som anført i omtalte kronik, at stresssygemeldte i nogle tilfælde bliver truet på sygedagpengene, såfremt de ikke går i fitnesscenter ti timer om ugen!Men det betyder også, at jeg på nuværende tidspunkt ikke mener, det er korrekt at komme med udmeldinger om, at hård fysisk træning er katastrofalt, hvis man er sygemeldt af stress.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts