Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor slank skal taljen være, når man er høj?

Du er sundest, hvis taljen er slank. Men højden spiller også ind, svarer Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Per Slot Jensen.

At det godkendte livvidde mål på 94 cm er gældende for alle mænd, spinkle som kraftigt byggede, og uanset om de er 150 eller 199 cm høje, er jeg for dum til at fatte! Kan du hjælpe mig, som er 79 år og 177 cm høj – livvidden er 97 cm.

Svar

Flere læsere har fulgt op på spørgsmålet om taljemål eller livvidde (Lørdagsliv 4. december).

Vi siger, at man har bugfedme, hvis målebåndet omkring taljen viser mere end 102 cm for mænd og mere end 88 cm for kvinder. Har man som kvinde et taljemål mellem 80 og 88 cm, skal man være på vagt, mens mændene bør holde sig under 94 cm rundt om taljen.Men hvorfor tages der ikke hensyn til højden? I lighed med dit spørgsmål skriver en anden læser til mig: »Jeg er en kvinde, der er 184 cm høj og har et taljemål på 85 cm. Selv om jeg med årene har lagt mig lidt ud omkring maven, bliver jeg af mange betragtet som slank, og jeg får tit at vide, at jeg har en god figur. Det undrer mig, at der bliver arbejdet med en fast grænse for, hvornår man skal til at passe på, uanset højde«.

Jeg kan godt følge jeres undren, og jeg har læst yderligere på lektien. Der findes faktisk undersøgelser, der tager højden med i betragtning, når der skal sættes mål for, om der er bugfedme. I en undersøgelse fra England, publiceret i 2009, anvendte man taljemål divideret med højde. De mennesker, der havde en taljemål/højderatio på mere end 0,50, havde øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom, uanset BMI.Hvis man som du har et taljemål på 97 cm og en højde på 177 cm, så er ratioen 0,54, og det er altså lidt for højt. Men hvis man har et taljemål på 85 cm og en højde på 184 cm, er ratioen 0,46. Det betyder ifølge den engelske undersøgelse, at man ikke har bugfedme. De engelske forskere slår til lyd for et slogan, der er nemt at huske: ’Hold livvidden på det halve af din højde’.

Bente Klarlund Pedersen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden