Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

sexliv. Ved kronisk sygdom kan et velfungerende sexliv ligefrem udgøre et eksistentielt ’helle’, som giver livsmod og ressourcer til at komme godt igennem en vanskelig situation.
Foto: PETER HOVE OLESEN

sexliv. Ved kronisk sygdom kan et velfungerende sexliv ligefrem udgøre et eksistentielt ’helle’, som giver livsmod og ressourcer til at komme godt igennem en vanskelig situation.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Derfor har dit sexliv indflydelse på din sundhed

Et godt sexliv har betydning for livskvalitet og sundhed. Alligevel er seksualiteten lavt prioriteret i sundhedssystemet.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ni ud af ti danskere finder det hhv. vigtigt, meget vigtigt eller særdeles vigtigt at have et godt sexliv.

Alligevel er seksualitet et underprioriteret emne i relation til folkesundhed. Der eksisterer et ’tovejstabu’, hvor patient og behandler fastholder hinanden i fortielsen af seksuelle temaer.

Når vi taler om forebyggelse i forbindelse med seksualitet, tænker vi på prævention, sexsygdomme og seksuelle overgreb. Tiden er inde til at se bredere på de komplekse sammenhænge mellem seksualitet, sundhed og sygdom. Og det er netop det, der sker nu. Mandag fremlagde Vidensrådet for Forebyggelse en rapport om Seksualitet og Sundhed.Det er tidligere nævnt på disse sider, at sundhed og livsstilsfaktorer kan påvirke sexlivet. Det er f.eks. vist, at fysisk aktivitet, vægttab og rygestop kan både forebygge og reducere rejsningsproblemer, mens det nok er mindre kendt, at sexlivet kan påvirke sundhed og livsstil.

Ved kronisk sygdom kan et velfungerende sexliv ligefrem udgøre et eksistentielt ’helle’, som giver livsmod og ressourcer til at komme godt igennem en vanskelig situation. Der er studier, der peger på, at det giver en bedre behandlingsmotivation, hvis patientens sexliv drages med ind i behandling og rehabilitering.Seksuelle dysfunktioner kan være en markør på underliggende fysisk eller psykisk sygdom, og både akut og kronisk sygdom såvel som medicinsk og kirurgisk behandling kan påvirke seksualiteten negativt – også selv om der ikke er tale om sygdom i eller behandling af genitale funktioner.

Det er nævnte rapports bærende antagelse, at et velfungerende seksuelt liv kan udgøre en ’raskhedsfaktor’ af positiv betydning for livskvalitet og evne til at håndtere tilværelsen.Med inspiration fra WHO defineres seksuel sundhed i rapporten som en tilstand, hvor et menneske oplever seksualiteten som en meningsfuld og berigende del af tilværelsen og under givne livsomstændigheder kan realisere sine seksuelle lyster og behov, alene eller i et ligeværdigt samspil med andre.

Det er en smuk og positiv definition. Den favner det hele menneske og taler samtidig om givne livsomstændigheder. Den forholder sig ikke til, om seksualiteten udspiller sig alene eller i samspil med andre, og signalerer, at begrebet ’seksualitet’ skal forstås som et centralt menneskeligt aspekt og langt bredere end blot ’sex’ eller samleje.For at seksualitetenskal kunne medtænkes i sundhedssystemet, er der behov for, at seksuel sundhed fremover får en fremtrædende plads i undervisningen af sundhedsprofessionelle. Men der er også behov for en mangestrenget forskningsindsats med henblik på afdækning af sammenhænge mellem seksualitet, livsstil, sundhed og sygdom. Og der er behov for, at det mangfoldige syn på seksuel sundhed bliver en integreret del af et nutidigt folkesundhedsbegreb.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden