Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TYS-TYS. »Vi er mange singler, der selv klarer os, men det er tys-tys«, skriver en læser. (Arkivfoto)
Foto: BORBERG THOMAS

TYS-TYS. »Vi er mange singler, der selv klarer os, men det er tys-tys«, skriver en læser. (Arkivfoto)

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Hvorfor er onani så tabubelagt?

En læser spørger Bente Klarlund, hvorfor solosex er tys-tys.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Poul:

Da jeg var dreng og spejder, lærte vi, at kolde afvaskninger var godt, så vi ikke tænkte på sex, der var syndigt!

Meget har heldigvis ændret sig, så der skrives og tales om behovet for sex som et helt naturligt behov, men det var absolut tabu tidligere.

Der er dog en ting, der stadig er tabu og meget sjældent kommer til udtryk i fagkredse, nemlig onani. Vi er mange singler, der selv klarer os, men det er tys-tys.Jeg mistede min kone for to år siden. Vi havde et normalt sexliv, og jeg har da stadig en sextrang og nyder den kildrende fornemmelse, når jeg får udløsning, men jeg nævner det aldrig for nogen, for ’det gør man ikke’.

Der skrives om prostitution, swingerklubber og callgirls, fordi mænd - og også kvinder - der er singler, har et naturligt sexbehov, men hvor mange singler tilfredsstiller sig selv for dermed at undgå sladder og usikre kontakter?

Jeg så i Børsen en artikel om erotisk litteratur med vendingen: »Solosex skal være sjovt og sikkert«. Hvorfor tror du, at onani er tabubelagt?
Svar fra Bente Klarlund Pedersen:

Der ligger en tung dyne af fordømmelse over masturbation, som gør det vanskeligt og skamfuldt at omtale det den dag i dag. Det gælder for mænd og ikke mindst for kvinder. Det anses i bedste fald som en slags andenrangsseksualitet. Der er dog næppe tvivl om, at langt de fleste mennesker enten fra tid til anden eller meget hyppigt tilfredsstiller sig selv, uanset om de er i et parforhold eller lever som single.Seksuel sundhed er for nylig defineret i en dansk rapport udgivet af Lægeforeningens Vidensråd for Forebyggelse: »Seksuel sundhed er en tilstand, hvor et menneske oplever seksualiteten som en meningsfuld og berigende del af tilværelsen og under givne livsomstændigheder kan realisere sine seksuelle lyster og behov, alene eller i et ligeværdigt samspil med andre«.

LÆS OGSÅ Som det ses, er seksuel sundhed ikke defineret ved, at der skal være en partner. Seksualitet er af betydning for menneskers generelle velbefindende og evne til at håndtere tilværelsen. Det er ikke mange årtier siden, at der reelt blev skrevet afhandlinger om, at onani var årsag til rygmarvsbrok og sindssygdom. I dag finder man, at mænd, der har relativt hyppig seksuel udløsning enten sammen med en partner eller alene, har nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme og måske nedsat risiko for prostatakræft, men årsagsforholdene er ikke belyste. Den voldsomme tabuisering af området betyder desværre, at der findes meget begrænset biomedicinsk forskning på området.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden