Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Fit og fed er bedre end sløv og slank

Drop badevægten hvis du er sund og tilfreds med din krop, skriver Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål: Jeg er en glad læser af dine sider i Lørdagsliv, dog er der altid et begreb, som trigger mig og min egen kropsopfattelse: normalvægtig. Du skriver ofte, at hvis man er normalvægtig, i god fysisk form og spiser varieret, ja, så er alt godt i relation til sundhed. Jeg er en kvinde på 46 år, er 172 cm og vejer 82 kg. Mit BMI er for højt, jeg er altså overvægtig, men jeg er stærk som en okse, har en stærk og bred ryg, svømmer meget, ror kajak, løber, cykler og går, når jeg kan komme til det, normalt et par gange om ugen.Jeg er meget bevidst om, hvad jeg spiser, uden at være fanatisk. Mit taljemål overholder dine tidligere skitserede retningslinjer i forhold til min højde, men jeg er ikke normalvægtig ifølge BMI-indekset.

Jeg trives med min krop – dog vil jeg gerne smide nogle kilo, men ikke de mindst 10 kg, der skal til, hvis jeg skal være normalvægtig. Min vægt har svinget en del i mit liv, og de gange, hvor jeg har været normalvægtig, har jeg næsten ikke spist. Nu har min vægt været stabil i et år, og jeg kan ikke finde motivation til at tabe mig.Hvad er din sundhedsfaglige holdning til normalvægtig ifølge BMI? Vi er alle sammen bygget forskelligt, nogle er spinkle og små, andre er som jeg. Kan vi alle sammen puttes ind i ’BMI-kassen’ uden hensyntagen til forskellige kropsbygninger?

Svar:

Du er særdeles fysisk aktiv og har et fint taljemål. Det korte svar er derfor, at du efter alt at dømme er sund og rask. Når du tilmed er godt tilfreds med din krop, så drop badevægten eller BMI-tabellen som succeskriterium. Jeg er ikke af den opfattelse, at det er helt ligegyldigt, hvor meget man vejer. Når man ser på befolkningen som helhed, er det optimalt at være normalvægtig. En væsentlig årsag til, at det er uhensigtsmæssigt at være svært overvægtig, er, at rigtig mange mennesker holder op med at bevæge sig, hvis de bliver alt for tunge. Det er formentlig et kulturelt fænomen. Normen er, at vi skal være slanke. Hvis man ikke lever op til dette ideal, får man efterhånden kropslede.


Det er gudskelov ikke tilfældet for dig. Du er meget fysisk aktiv og kan derfor tåle din vægt. Jeg vil gerne understrege, at uanset hvad man vejer, er det sundt at være fysisk aktiv. Det er altså også vigtigt at motionere, selv om vægten er normal.

LÆS OGSÅ Jeg har fulgt to brødre gennem en årrække. De er begge overvægtige. I den nærmeste familie er der flere tilfælde af type 2-diabetes og overvægt. Bror A er 43 år. Han vejer 126 kg. Hans blodtryk er normalt (110/70), og han har et kondital på 36, hvilket er ganske pænt. Bror A har altid dyrket sport. Han løb et halvmaraton på et tidspunkt, hvor han vejede 140 kg. Bror B er 44 år. Han vejer 108 kg. Hans blodtryk er forhøjet (155/90), og hans kondital er 23, hvilket er meget lavt. Bror B fik konstateret type 2-diabetes, da han var 40 år, og han er særdeles fysisk inaktiv.Mens bror B således har både type 2-diabetes og forhøjet blodtryk, er alle prøver på bror A fuldstændig normale: Der er ingen tegn på, at han er ved at udvikle type 2-diabetes, han har normalt kolesterol og helt normalt lavt blodtryk. Det er bemærkelsesværdigt, at begge brødre er overvægtige, men de har en meget forskellig livsstil, hvad angår fysisk aktivitet.Denne historie bakkes op af en lang række videnskabelige studier, der viser, at en god kondition beskytter mod hjertesygdom, type 2-diabetes og visse former for cancer, uanset hvor meget man vejer. Hvis man er fysisk inaktiv, dør man derimod i gennemsnit fem til seks år tidligere end fysisk aktive, også hvis man har en normal vægt.

Det har gennem alle årene været mit vigtigste budskab, at regelmæssig fysisk aktivitet ikke blot er et middel til at holde vægten, men også har selvstændig betydning for sundhed, velvære og overlevelse. Det er bedre at være fed og fit end slank og sløv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden