Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Subjektivt. Panodil til børn er i høj grad et holdningsspørgsmål, mener Bente Klarlund.
Foto: Per Folkver

Subjektivt. Panodil til børn er i høj grad et holdningsspørgsmål, mener Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Skal jeg give mit syge barn Panodil?

Panodil og feber hos børn er en klassisk problemstilling, som til dels er uløst.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Louise Wilde-Brandt:

Jeg har to børn, som jævnlig slæber sygdom med hjem fra institutionen.

Primært får de let feber – op til 39,5 – uden de store udfordringer ud over dette. Men når jeg af og til har kontaktet vagtlægen for at rådføre mig, er det så sandelig forskelligt, hvilke råd jeg får angående brug af Panodil. Så jeg håber du kan gøre mig klogere og fortælle om følgende påstande alle er korrekte i hver sin situation, eller der er skrøner iblandt?

LÆS ARTIKEL

-Jeg skal give Panodil for at dæmpe feberen, så en eventuel infektion kan blive bekæmpet hos barnet.

- Jeg skal ikke give Panodil, da børnenes far led af feberkramper som barn. Derfor er børnene disponeret, hvorfor det er farligt at give febernedsættende medicin, da temperaturen stiger voldsomt, når effekten fra medicinen aftager.

- Jeg skal ikke give Panodil, da feberen er der af en årsag og raser, fordi den bekæmper en infektion. Den nærmest 'koger' bakterierne væk.

Jeg er medlem af en stor mødregruppe, hvor de alle ligeledes har oplevet disse forskellige svar.

Bente Klarlund Pedersen:

Det med Panodil (paracetamol) og feber hos børn er en klassisk problemstilling, som til dels er uløst. Den manglende viden er nok forklaringen på, at der gives forskellige råd, når forældre spørger lægen, om de må slå feberen ned med Panodil.

LÆS OGSÅ

Og du har ret i, at det er et spørgsmål af relevans for mange forældre. En undersøgelse fra Forskningsenheden for Almen Medicin og Afdelingen for Almen Medicin ved Københavns Universitet viser, at tre ud af fire forældre giver deres børn smertestillende medicin i form af Panodil. De gør det for at sænke feberen, undgå feberkramper, mindske barnets smerter og ubehag samt hjælpe dem til at spise og sove bedre, når de er syge.

Langt de fleste (90 pct.) spørger den praktiserende læge til råds, når de overvejer at give Panodil.

Da jeg ikke er børnelæge og nødig vil forplumre formidlingen yderligere, har jeg spurgt Carsten Heilmann til råds. Han er overlæge på Rigshospitalet, specialist i børnesygdomme og særligt kyndig i infektioner og immunsygdomme hos børn.

Han siger, at der er læger, der mener, at det forøger risikoen for feberkramper at give Panodil, fordi temperaturen dermed svinger mere.

Imidlertid er der begrænset dokumentation for påstanden. Han anbefaler imidlertid selv forældrene, at de beskytter barnet mod feberkramper ved at tage natdragten og dynen af barnet og eventuelt lukke vinduet op – alt sammen med henblik på at afkøle barnet.

Teoretisk set er det muligt, at den høje temperatur er med til at bekæmpe infektionen. Men igen er dokumentationen sparsom. Der er dyrestudier, der tyder på, at en nedsættelse af temperaturen kan forlænge en viral sygdom en smule, men man ved ikke, om det samme gælder for mennesker.

Med den viden vi har i dag, er der efter min mening ikke belæg for at undlade at give Panodil, fordi man er bekymret for at forlænge sygdomsperioden.

Panodil til børn er i høj grad et holdningsspørgsmål. Min egen holdning er, at man ikke skal give medicin, hvis det febrile barn er relativt upåvirket. Der er ingen grund til at vænne barnet til, at smerter og ubehag altid skal udløse medicin.

Men jeg mener bestemt, at det er i orden at give Panodil til febrile børn ved behov, dvs. hvis de har ondt eller på anden måde lider, og man i øvrigt har konstateret, hvad de fejler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden