Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Opfordringer. Forskere diskuterer, om man kan bruge Facebook til at nå folk med sundhedsbudskaber.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Facebook-profiler røber brugernes livsstil

'Likes' i USA følger fedmeforekomsten, fortæller professoren.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert år udgiver Verdenssundhedsorganisationen, WHO, et fedmekort over USA, hvor staterne har forskellig farve afhængig af den procentuelle forekomst af indbyggere med et bmi over 30.

Til at begynde med var kortet i blå farvetoner. Jo mørkere farve, desto flere svært overvægtige mennesker var der i staten. Men den blå farve blev hurtigt brugt op, og orange og røde skalaer blev taget i brug. Det amerikanske landkort skiftede på få år fra de blå til de røde farvetoner.

Hvert år har man kunnet konstatere, at fedmeforekomsten er støt stigende. En ny undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One viser, at indbyggernes Facebook-likes stemmer overens med fedmeforekomsten i USA's delstater.

LÆS ARTIKEL

I de stater, hvor fedmeforekomsten er højest, er der særligt mange, der liker tv-programmer, hvorimod der er flest, der liker sportsrelaterede emner i de stater, hvor fedmeforekomsten er lav. Man kan dog ikke heraf konkludere, at det er de overvægtige, der ser fjernsyn, eller at man bliver overvægtig af at se fjernsyn.

Alligevel diskuterer artiklens forfattere, om man kan bruge informationen fra Facebook til at påvirke amerikanernes livsstil i kampen mod fedmeepidemien.

Kunne Facebook f.eks. sende en opfordring om, at 'du bør tage ud og jogge nu' til en person, der liker lige lovlig mange tv-programmer? Eller ville man blot opnå, at motionshadere afparerede sådanne anmassende opfordringerved at opfinde automatisk 'liking' af sider med sport og sundhed?

I en undersøgelse af mere end 12.000 amerikanere fandt man, at risikoen for at udvikle svær overvægt var øget med 40 pct., hvis man havde en overvægtig bror eller søster, men med 57 pct., hvis man havde en ven, der var overvægtig.

Med det fokus, der gennem tiden har været på genetisk disposition for overvægt, synes jeg, at det synes jeg, at det er interessant, at der er større risiko for, at man selv bliver overvægtig, hvis ens venner er det, end hvis ens søskende vejer for meget.

Årsagen er ifølge undersøgelsen, at venner deler og udvikler en fælles kultur, også hvad livsstil angår, herunder hvilken vægt man synes er acceptabel. Jeg 'sharer' ikke denne information, fordi jeg synes, at man kun skal klikke ja til Facebook-venskaber med personer inden for et bestemt bmi-niveau.

Snarere vil jeg foreslå, at man rejser sig fra skærmen og går hen og liker sine venner i virkeligheden.

Kilder: www.plosone.orgwww.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden