Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Helhedsbillede. Hus på at tænderne og mundhulen lever ikke i isolation fra resten af kroppen.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Din mundhule kan afsløre, om du er syg

Tand- og mundhulesundheden har stor betydning for andre sygdomme.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svært overvægtige har oftere paradentose end normalvægtige.

Og generelt har mennesker med svær overvægt flere tandproblemer end andre. Betyder det, at tandlægerne skal til at interessere sig for overvægt eller blot indskrænke sig til at anskaffe nogle større tandlægestole?

»Skal vi eller skal vi ikke« blande os i patienternes almene sundhed herunder ryge- og kostvaner? Det var et af de spørgsmål, der blev taget op på Tandlægeforeningens årskursus i Bella Center for nylig. En af debattørerne slog fast, at tandlæger skulle holde sig til tænderne og ikke gøre sig kloge på resten af kroppen. Jeg er ikke enig.

LÆS ARTIKEL

For tænderne og mundhulen lever ikke i isolation fra resten af kroppen. Jeg tænker ikke blot på, at et stort forbrug af slik og læskedrikke kan være både skadeligt for tandsundheden og årsag til fedme. Det er nok klart for de fleste.

Noget andet er, at tand- og mundhulesundheden tilsyneladende er af betydning for, om man udvikler hjerte-kar-sygdomme og Alzheimers sygdom. Dertil kommer, at regelmæssige mundhuletjek kan afsløre sygdomme, der ikke primært stammer fra tænder eller tandkød.

Tandkødsbetændelse med blødning og ømhed kan udvikles til paradentose, hvis der ikke bliver taget hånd om betændelsen, og den får lov til at brede sig til knoglen under tanden. Denne infektions- og betændelsestilstand kan gå i blodet og påvirke hjerte og karsystem.

I alt 12 studier har kigget på en mulig sammenhæng mellem paradentose og hjerte-kar-sygdomme forårsaget af åreforkalkning og konkluderer, at der er en sammenhæng.

Tandkødsbetændelse kan opstå i alle aldre og skyldes hyppigst utilstrækkelig tandbørstning, rygning og hyppigt indtag af sukkerholdige drikke- og fødevarer. I forbindelse med graviditet oplever hver anden vordende mor, at tandkødet nemt kommer til at bløde. Det samme ses ved nedsat immunforsvar, f.eks. ved behandling med immundæmpende medicin.

Diabetes kan også øge risikoen for tandkødsbetændelse. Man kan se akutte former for tandkødsbetændelse ved infektion med herpes, ved halsbetændelse, og det kan være første tegn på leukæmi. Visse bindevævssygdomme kan sætte sig i tandkødet.

Det bliver typisk rødt, ømt og hævet og kan have større tendens til at bløde. Brug af p-piller, visse former for hjertemedicin, bindevævssygdomme og en særlig tarmsygdom, Crohns sygdom, kan give problemer med tandkødet.

Med skoletandlægeordningen, fluorskylning etc. har tandlægegruppen været langt fremme i skoene. Tandlægerne er sande pionerer i forebyggelse, og de ser patienterne regelmæssigt. Derfor er det vigtigt, at de med afsæt i patientens tandsundhed fortsat interesserer sig for hele mennesket.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden