Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
En ny måde at ryge på. E-cigaretter er ikke frie for skadelige stoffer og skal ikke blive en ny afhængihed.
Foto: Thomas Borberg

En ny måde at ryge på. E-cigaretter er ikke frie for skadelige stoffer og skal ikke blive en ny afhængihed.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund advarer mod populære e-cigaretter

Overlæge Bente Klarlund fraråder at lade e-cigaretter blive en ny afhængighed.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål: Jeg læste med stor interesse din artikel om, at selv festrygere spiller hasard med helbredet. Jeg er nemlig lige selv stoppet med at ryge for 14 dage siden. Det går fint, men trangen er ved at trænge sig på. Derfor har jeg spekuleret på, om man skulle anskaffe sig en e-cigaret.

LÆS ARTIKEL

Ved du noget om, hvor skadelig/harmløs sådan en er? Løber man stadig en sundhedsmæssig risiko, hvis man ryger videre på sådan en e-cigaret?

Svar:

Tillykke med rygestoppet. Elektroniske cigaretter (e-cigaretter), hvor der ikke er ild i tobak, blev lanceret i 1988 af R.J. Reynolds, der står bag Camel cigaretter. Der er siden udviklet mange forskellige udgaver af e-cigaretter. Fællesprincippet er et metalrør, hvor man kan fylde en væske på, der opvarmes, så de kemiske stoffer går fra væske til dampform. For at synliggøre dampen er der ofte glycerol i væsken, da glyceroldampe ved opvarmning ligner røg. Væsken opvarmes med en glødetråd, som er batteridrevet.
LÆS ARTIKEL Temperaturen bliver så høj, at den ikke kun ændrer væske til damp, men også sætter gang i kemiske reaktioner. For eksempel omdannes glycerol til acrolein ved opvarmning til 280 grader. Acrolein har mange skadelige effekter bl.a. på nervesystemet og lungerne. E-cigaretter er efter min mening en ny måde at ryge på, dvs. indånde nikotin og andre kemikalier. Maskinrygning af e-cigaretten Eclipse frembragte lungetoksiske og kræftfremkaldende stoffer. Der blev fundet acrolein og kulilte i doser, der var tilsvarende eller højere end fra to almindelige cigaretmærker. De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) har i e-cigaretter fundet dietylenglycol, der er giftigt for mennesker, kræftfremkaldende nitrosaminer og nikotin i e-cigaretter, der var mærket med, at de ikke indeholdt nikotin. E-cigaretter er altså ikke harmløse. FDA fraråder brug af e-cigaretter - og det gør jeg også. FACEBOOKLæs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden