Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Solbadning. Følg de fire solråd: siesta, solhat, solcreme og sluk solariet. Arkivfoto: Johnny Frederiksen

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Følg fire regler, når du solbader

En læser spørger ind til solens stråler: er de blevet stærkere?

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Berit M. Pultz: Jeg er 40 år, og som du skriver i et svar om modermærkekræft (Lørdagsliv 22. juni) dyrkede vi og særligt vores forældre solen, til de lignede rosiner.

Derfor undrer det mig, at der nu, hvor fokus på solens skadelige stråler er kommet så meget op, alligevel er stigende tilfælde af særligt unge mennesker med modermærkekræft og hudkræft. Dem har vi da beskyttet meget mere, end vi selv blev.

LÆS ARTIKEL:

Skyldes det mon, at ozonlaget og uv-strålerne er blevet stærkere, eller at der er en anden faktor, der spiller ind?

Bente Klarlund:

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor der er en stigende forekomst af modermærkekræft. Men der er grund til at kalde modermærkekræft en livsstilssygdom. Meget tyder nemlig på, at den kraftige stigning i nye tilfælde skyldes, at vi er mere ude i solen end tidligere.

LÆS OGSÅ:

Det er faktisk ikke så lang tid siden, man begyndte at lave kampagner for at ændre solvaner. Vi har i dag mere ferie og fritid, og solbrændthed har i mange år været et skønhedsideal, som signalerer status og en sporty livsstil. Ferieturene til Syden, hvor solen er stærkere end herhjemme, er også medvirkende.

Modermærkekræft opstår lidt oftere hos kvinder end hos mænd. Men kvinderne har den bedste prognose. Det skyldes formentlig, at selvom kvinder soler sig mere, er de også mere opmærksomme på deres hud og eventuelle forandringer i den. Derfor går de også tidligere til lægen og får behandling.

Vi taler meget om skader på ozonlaget i atmosfæren. Ozonlaget beskytter livet på Jorden mod skadelig uv-stråling, men ozonlaget kan selv skades, bl.a. af industriel forurening. Man kan imidlertid ikke med sikkerhed fastslå, at stigningen i antal tilfælde af modermærkekræft har sammenhæng med et tyndere ozonlag.

De fire solråd er som bekendt siesta, solhat, solcreme og sluk solariet. Så skru ned for solen mellem 12 og 15 ved at gå i skyggen, og hold siesta, når uv-strålingen er størst.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden