Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

Aldersbetinget. Mavehuden bliver ofte løs, hvis du taber dig hurtigt.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Vægttab giver løs mavehud

Hvis vægttab kommer som følge af sund livsstil, kan man ofte undgå at skulle have bortopereret maveskindet.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Axel:

Jeg er 51 år og stoppede som elitesvømmer, da jeg var 26 år og vejede 70 kg. De sidste 25 år har jeg i størstedelen af tiden været oppe og nede på vægtskalaen flere gange. Et par eksempler: fra 90 kg til 72 kg på seks måneder (med masser af træning og Nupo), fra 115 kg til 82 kg på halvandet år og fra 110 kg til 94 kg på fem måneder.

Alt sammen ved hjælp af seriøs motion og sund kost. Og her til sidst er vægten røget fra 94 kg til 125 kg på to år på grund af uregelmæssig/manglende motion og alt for meget god mad og rødvin.

Først da min største livrem ikke kunne nå om mig primo februar 2013, tog jeg mig atter sammen. Daglig motion, både styrketræning og konditionstræning, og meget sund kost. Nu rasler kiloene af mig.

Hvor hurtigt skrumper huden på maven, når man taber sig? 90 pct. af min overvægt sidder lige midt på maven – en typisk æbleform. Jeg kan frygte, at et stort vægttab vil resultere i løs mavehud og eventuelt bortoperation af denne.

LÆS ARTIKEL

I de sidste to et halvt år har jeg drukket op til halvdelen af en 3-liters papvin næsten hver aften. Det betød bl.a., at jeg til sidst fik store stik, jag og smerter i maveregionen, enkelte gange også i hjerteregionen. Efter fire ugers afholdenhed er disse symptomer forsvundet.

Men er hård konditionstræning med belastning op til 90 pct. af pulsmaksimum belastende for de indre organer efter denne lange omgang med alt for meget rødvin?

Fedtforbrændingen resulterer i varme og vand, er standardforklaringen på diverse idrætskurser. Men er der ikke andre 'restprodukter' fra fedtforbrændingen end vand og varme?

Bente Klarlund Pedersen:

Det er utrolig flot, at du går til den med både sund kost, styrketræning og konditionstræning. Dermed får du bugt med 'æblefedtet', altså det usunde fedt, der sidder inde mellem de indre organer.

LÆS OGSÅ

Man kan opleve, at der er overskydende hud på kroppen efter meget store og hurtige vægttab. Det ses f.eks. ikke så sjældent efter fedmeoperationer, men der er store individuelle forskelle.

Når en kvinde har født, kan hun opnå helt flad mave efterfølgende, men både alder og hudens medfødte elasticitet er af betydning for, hvor hurtigt maveskindet trækker sig sammen.

Hvis vægttabet kommer gradvis som følge af sund livsstil ikke mindst med masser af motion, kan man ofte undgå at skulle have bortopereret maveskindet.

Halvdelen af en 3-liters papvin svarer til to almindelige vinflasker eller ca. 1.200 kcal. Uanset om din lever har taget skade eller ej, er det helt sikkert godt for både den og dine øvrige organer, at du dels er holdt op med at drikke, dels er begyndt at motionere hårdt.

Tro mig, du gør noget godt for din krop ved begge dele. Som alle andre skal du være opmærksom på, om du under selve træningen får symptomer fra hjertet. I så fald skal du undersøges af din læge.

Restprodukterne ved fedtforbrænding er kuldioxid og vand. Jeg ved ikke, om du tænker på, at man ved vægttab måske koncentrerer affaldsstoffer (organokloriner) i fedtvævet.

Det er påvist i nogle studier. Man har også fundet, at der kan være højere koncentrationer i blodet af sådanne affaldsstoffer efter vægttab. Det er dog uvist, hvad betydningen er.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden