Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Afholdenhed. Læser spørger Bente Klarlund om det giver mening at pause alkoholindtag en måned.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: En måned på vandvognen kan afgøre, om du har et problem

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Alexandre Dumas skrev som bekendt romanen ’De tre musketerer’. De tre titelpersoner hed Athos, Porthos og Aramis. Senere blev d’Artagnan optaget som den fjerde musketer. De fire musketerer var meget forskellige. Athos var i sine følelsers vold og meget glad for vin. Det er muligt, at Athos drak mere end genstandsgrænserne, ligesom du og dine musketervenner måske gør, og som cirka 500.000 andre voksne danskere gør. Den gruppe, der drikker mere end genstandsgrænserne, kaldes storforbrugere, men langtfra alle storforbrugere har et såkaldt skadeligt forbrug eller er afhængige af alkohol. LÆS OGSÅ Grænsen mellem at have et storforbrug og en skadelig afhængighed er i praksis flydende og derfor vanskelig at fastsætte. Alkoholstorforbrug kan beskrives som en dårlig vane, der medfører øget risiko for sygdom, mens alkoholafhængighed er en behandlingskrævende tilstand, som de færreste er i stand til at komme ud af ved egen hjælp. Grænsen mellem forbrug og misbrug med afhængighed er et broget område, som man ikke kan sætte et antal daglige genstande på. Overgangen fra at drikke socialt til at udvikle afhængighed er glidende og kan tage fra måneder til år. Hvem der ender i et misbrug er svært at forudsige, men en arvelig faktor og tidlig start på et stort forbrug spiller en væsentlig rolle. Hvis der i nærmeste familie er personer, der er afhængige af alkohol eller har et skadeligt forbrug, skal man vide, at man måske selv hører til dem, der er i risiko for at blive afhængig. Hvis man er i risiko for at udvikle misbrug, er det ofte nødvendigt at være helt afholdende. LÆS OGSÅ Der findes nogle kriterier, som bruges, når man taler om egentlig afhængighed. Hvis blot tre ud af seks kriterier er til stede i mindst en måned inden for de seneste 12 måneder, er man afhængig:


Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden