Glutenfri. En glutenfri diæt bør kun følges af glutenallergikere mener Bente Klarlund.
Foto: Joachim Adrian

Glutenfri. En glutenfri diæt bør kun følges af glutenallergikere mener Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Glutenfri modediæt er langt fra en slankekur

Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey og Russell Crowe er hoppet på den glutenfri bølge.

Klarlunds brevkasse

For et par dage siden sad jeg på en restaurant i Italien. Jeg er ganske enkelt vild med det italienske køkken: brødet, pastaen, olivenolien og vinene. Det var min amerikanske veninde tydeligvis også. På et tidspunkt udbryder hun imidlertid med forfærdelse:

»Jeg tager på i vægt her i Italien, for jeg kan ikke holde min glutenfri diæt«.

LÆS ARTIKEL

Jeg spurgte lidt til hendes symptomer og forstod, at hun på ingen måder var glutenallergiker. Derimod var hun stimuleret af hotte skuespillere som Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey og Russell Crowe, der i lighed med mange andre amerikanere er hoppet på den glutenfri bølge.

Glutenfri kost er blevet populær blandt mennesker, der fint kan tåle gluten, fordi de mener, at man taber sig på glutenfri kost.

Glutenallergi er blevet moderne
Ifølge amerikanske nyhedsmagasiner er glutenfri produkter i stigende grad populære. Flere og flere restauranter serverer glutenfri mad. Og supermarkederne har store udvalg af glutenfrie produkter.

Det er naturligvis rigtig godt for den ene promille af befolkningen, der vitterlig ikke tåler gluten, men derudover er det noget skidt, at der er gået mode i glutenallergi, for det glutenfri er ikke som sådan sundt. En glutenfri diæt kan sagtens indeholde masser af fedt og sukker og er ikke i sig selv en slankekur. Hvis man reelt lider af glutenallergi, vil man faktisk typisk tage på, når man kommer på glutenfri diæt, fordi tarmen får det bedre og optager næringen bedre.

Hvis man hører til de få, der har glutenallergi (cøliaki), er der til gengæld ingen vej uden om en diæt uden gluten. Men det er vigtigt at fremhæve, at diagnosen skal stilles af en læge. Ved glutenallergi har man allergi over for gluten, som findes i kornsorter som rug, hvede og byg. Skal man på glutenfri diæt resten af livet, indebærer det betydelig mere, end at man vælger brød uden gluten.

Intet af vinde på den glutenfribølge

Glutenallergi betyder, at man udvikler en betændelsesagtig tilstand i tyndtarmen, og at en række vitaminer, mineraler, fedt og kulhydrater dermed ikke optages godt. Symptomerne er for eksempel træthed, kronisk diarré, væksthæmning hos børn og kronisk lav vægt. Disse symptomer er uspecifikke og kan være forårsaget af mange andre tilstande end glutenallergi.

Også af den grund er det vigtigt, at diagnosen stilles af en læge. Der skal foretages en slimhindeprøve fra tyndtarmen i forbindelse med en såkaldt mavekikkertundersøgelse. En mistanke om allergi kan også udløses af bestemte blodprøvesvar.

LÆS OGSÅ

Der er opstået et kommercielt marked, der udbyder glutenfri produkter og fortæller, at glutenallergi er meget hyppigere, end det er. Men hvis man reelt tåler gluten, er der intet at vinde ved at hoppe på den glutenfri bølge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce