Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skråplan. Med stigende kropsvægt og fysisk inaktivitet øges risikoen for en række sygdomme, men inden da vil mange skrante med smerter, ubehag og hyppigere sygedage.
Foto: JENS DRESLING

Skråplan. Med stigende kropsvægt og fysisk inaktivitet øges risikoen for en række sygdomme, men inden da vil mange skrante med smerter, ubehag og hyppigere sygedage.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds klumme: Er fedme en sygdom?

At kalde fede for syge har konsekvenser. I Danmark ville 400.000 personer i så fald være syge.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I den forløbne uge besluttede det videnskabelige medicinske selskab i USA at definere fedme som en sygdom.

Denne beslutning medførte en voldsom debat. Er man syg, hvis man har et bmi over 30? Eller er svær overvægt blot en risikofaktor for at udvikle sygdom?

I debatten bliver det fremhævet, at læger og andet sundhedspersonale har berøringsangst over for svært overvægtige patienter, men med den nye definition ligestilles fedme med andre sygdomme. Den amerikanske læge får refusion for sin indsats og vil derfor være mere opmærksom på at håndtere problemet.

LÆS ARTIKEL

Fedmeudviklingen i USA har nået et niveau, hvor 80 millioner amerikanske voksne og 12 millioner børn er svært overvægtige. Ved at definere fedme som en sygdom har man med et slag sygeliggjort knap en tredjedel af den amerikanske befolkning.

Hvis vi fulgte trop i Danmark, ville 400.000 mennesker blive stemplet som syge udelukkende baseret på deres vægt. Kritikere vil sige, at man dermed forværrer stigmatiseringen af denne gruppe mennesker blot pga. deres størrelse.

Risikoen for bl.a. type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftsygdomme er generelt forøget hos personer med svær overvægt. Og det kan ikke siges tydeligt nok, hvor vigtigt det er at forebygge overvægt. Men ved at definere fedme som en sygdom kan man frygte, at automatreaktionen bliver behandling.

Og der er risiko for, at man flytter fokus fra livsstilsændringer til fedmepiller og -operationer. Måske skaber diskussionen om fedme som sygdom større opmærksomhed om problemet, men bagsiden er, at det kan have negative konsekvenser, både fysisk, psykisk, socialt og økonomisk, hvis man bliver stemplet som syg.

Med stigende kropsvægt og fysisk inaktivitet øges risikoen for en række sygdomme, men inden da vil mange skrante med smerter, ubehag og hyppigere sygedage. Set fra en biomedicinsk vinkel er fedme og sygdom et biologisk kontinuum. Det giver ikke mening at sige, at man er rask ved et bmi på 29 og syg ved et bmi på 30.

Sygdom eller ej? Det er ikke nemt. Der er ingen garantier for, at man ved vægttab reducerer risikoen for sygdom til et niveau, der er sammenligneligt med en person, der har bevaret normalvægten gennem hele livet. Uanset om man kalder det forebyggelse eller behandling, skal faren ved den svære overvægt løbes væk. For det er stadig sundere at være fed og fit end slank og sløv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden