Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gys. Kolde bade kan vaske kroppen ren.
Foto: Arkivfoto: JENS DRESLING

Gys. Kolde bade kan vaske kroppen ren.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Derfor gør varmt vand os ikke renere end koldt vand

Bliver jeg ren nok af koldtvandsbadning, vil en læser vide.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Christian Møgeltoft: Min kone og jeg er helårsbadere, hvilket især om vinteren giver os en masse dejligt kolde gys. En bivirkning er, at vi har fået smag for kolde brusebade herhjemme. Vi sæber os ind på samme måde som før, men er nu blevet i tvivl om, hvorvidt vi bliver rene nok. Som fruen siger: »Når tøj skal være rigtigt rent, skal der skrues op for varmen i vaskemaskinen«. Gælder det også mennesker under bruseren? Svar:

Det varme vand, der kan tolereres af huden, er ikke effektivt til at dræbe bakterier, men vand med en temperatur omkring 37 grader celsius opløser fedt og skidt bedre end koldt vand. Derimod gør det varme vand os ikke renere end det kolde, hvis vi med renere tænker på, om det varme bad har en bedre antibakteriel effekt.


LÆS OGSÅ I en videnskabelig rapport fra 2005 publiceret i Journal of Occupational and Environmental Medicine undersøgte man betydningen af vandtemperatur for håndvaskens effektivitet. En gruppe studerende fik smurt deres hænder ind i bakterier og blev herefter instrueret i at vaske hænder med vand og sæbe i 25 sekunder. Vandets temperaturer varierede fra 5 til 50 grader. Der var ingen positiv effekt af at vaske hænder i varmt vand. Tværtimod var det varme vand mere irriterende for huden og kunne dermed øge risikoen for håndeksem. Undersøgelsen konkluderede, at inden for det temperaturinterval, man havde undersøgt, havde vandets temperatur ikke indflydelse på den antibakterielle effekt af håndvask.

Så både du og din kone , varmblodige eller ej, kan vaske jer i det vand, der giver den største nydelse – om det så er i form af det kolde sus eller den smygende varme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden