Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Højtid. I Frankrig er måltidet en højtid og denne opfattelse af mad er muligvis en af årsagerne bag det franske paradoks.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Spis fed fransk mad og tab dig

Det franske paradoks: Klarlund svarer læser, der opnåede vægttab trods fede franske fristelser.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Christian Møgeltoft, Gentofte: Netop hjemvendt fra tre uger i Frankrig på en pragtfuld diæt af smørbagte croissanter, rillette d'oie (gås kogt i eget fedt), confit de canard (and kogt i eget fedt), fuldfede oste på flutes, daglig vin til maden samt sprøde frugttærter til aftenkaffen - og så påstår badevægten, at jeg har tabt mig!?

Motion og madmængder var som herhjemme, kun kostsammensætningen afveg.

LÆS ARTIKEL

Franskmændene selv er jo som regel pæne og slanke, og deres middellevealder er næppe ringere end vores, men kan man ligefrem konkludere, at de fede franske fristelser faktisk ikke er så usunde endda?

PS: De nævnte delikatesser falder vel ikke ind under begrebet 'middelhavskost'.


Bente Klarlund Pedersen:

Det lyder som en dejlig ferie, hvor du har været udsat for ’det franske paradoks’, som har optaget mange forskere siden 1980’erne.

Franskmændene har lav forekomst af hjerte-kar-sygdomme og en lang middellevetid. De sætter tænderne i mættet fedt i form af et hav af oste, og så drikker de oven i købet alkohol i det daglige. Hvordan undgår de at blive fede og syge?

LÆS OGSÅ

I mange år sagde man, at det var rødvinen, der gjorde forskellen, hvilket blev brugt som en undskyldning for, at vi bare skulle drikke løs.

Der er også nogle, der peger på, at franskmændene spiser uforarbejdet mad frem for industrielt fremstillede næringsprodukter. Dermed undgår de en masse tilsat salt og transfedtsyrer. Andre peger på, at de spiser mad med en stor diversitet, hvilket formentlig er godt.

Nok spiser franskmændene meget fed mad, men de får også mange grøntsager, hvilket måske forklarer, at de ikke bliver overvægtige og som nation betragtet er rimelig sunde.

Der er mange mulige forklaringer, men i mine øjne er det væsentlige dog ikke så meget, hvad franskmændene spiser, men hvor meget eller rettere hvor lidt de spiser.

Franskmændene har en helt anden madkultur end så mange andre. De tager sig tid til at fremstille og nyde deres mad, og de bruger dobbelt så lang tid på at spise som f.eks. amerikanere. Måltidet indtages i venners og familiens lag. Det er ikke velanset at spise alene.

I USA, hvor der er mange overvægtige, betragtes mad ofte som noget, der indeholder kalorier og næringsstoffer. Franskmændene er mere bevidste om måltidets kvalitet, og sundhed er en sidegevinst.

I Frankrig er måltidet en højtid. Derfor spiser folk generelt ikke uden for måltiderne, og man spiser ikke på gaden. Det franske ord for at snacke er et skældsord. Et vigtigt sundhedsbudskab i Frankrig er: »Du bør af helbredsårsager undgå at snacke mellem måltiderne«.

Sandheden er dog, at vi ikke fuldt ud kan forklare ’det franske paradoks’, men et godt bud er altså, at det handler mere om kultur end om mikro- og makronæringsstoffer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden