Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Solsikkesynder? Cadmium, der er et kræftfremkaldende tungmetal findes blandt andet i solsikkerkerner, men man skal ifølge Klarlund ikke frygte brød med solsikkekerner, da mængden er for lille til at skade.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Er solsikkekerner i rugbrød farlige?

En læser vil vide om man får for meget cadmium ved at spise solksikkekerner.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ole Skov:

I Politiken var der 24. august en test af solsikkerugbrød. I den forbindelse undrer det mig, at solsikkekerner bruges så meget i forskellige brødtyper. For en del år siden var der en stor artikel i Politiken om cadmiumindholdet i kernerne, og det fremgik, at man ikke bør få for meget af det.

LÆS ARTIKEL

Cadmium er et kræftfremkaldende tungmetal og optages i organismen ved fødeindtagelse og udskilles formodentlig ikke igen. Spørger man Levnedsmiddelstyrelsen, er svaret lidt svævende, synes jeg.

Bente Klarlund Pedersen:

Cadmium optages fra jorden i planter og ophobes dermed i fødevarer, der indtages af mennesker og dyr. Fødevarer er den største kilde til cadmium hos mennesker, der ikke ryger. Hvis man ryger, får man en del cadmium, som findes i store mængder i tobaksplanter.

Cadmium kan give kroniske nyreskader og er mistænkt for at give kræft. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man begrænser sit indtag af solsikkekerner og hørfrø, som har et højt indhold af cadmium.

LÆS OGSÅ

Man bør derfor ikke spise solsikkekerner og hørfrø i større mængder og f.eks. ikke anvende disse til fremstilling af mælkeerstatning til mælkeallergikere. Man kan dog sagtens bruge solsikkekerner og hørfrø f.eks. i brød, da mængderne er relativt små, og man kan anvende dem som planteolier, da cadmium forbliver i presseresten.

Andre frø som sesamfrø, pinjekerner, græskarkerner og birkes indeholder væsentlig mindre cadmium. Nu vi er ved cadmium, vil jeg nævne, at skaldyrs indvolde kan have høje koncentrationer af cadmium. Derfor skal f.eks. pil selv-rejer renses grundigt, og indvoldene fjernes.

Cadmium findes også i høje koncentrationer i nyre og lever fra pattedyr og i nogle arter af muslinger og østers. Cadmium findes også i mindre koncentrationer i kornprodukter og grøntsager.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden