Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Vinparadoks. Er vin sundt for os - eller skader det os mere?

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Fordel alkoholen jævnt hen over ugen

Kan man decideret sige, at vin er sundt og kan have en positiv effekt på helbredet?

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kitt Trentel: Jeg er vinkonsulent med speciale i italiensk vin, bosiddende i Italien. Jeg ville være taknemmelig for din holding til følgende spørgsmål:

Er det forsvarligt at påstå, at vin , især rødvin, er decideret sundt og i moderate mængder primært har en gavnlig effekt på helbredet?

LÆS ARTIKEL

Har du erfaring med resveratrol i pilleform?

Bente Klarlund Pedersen:

Ud fra en snæver sundhedsbetragtning vil det være vildledende at sige, at rødvin ligefrem er sundt, men talrige befolkningsstudier viser, at der er en let nedsat risiko for død af hjerte-kar-sygdomme, hvis man indtager små til moderate mængder alkoholiske drikke jævnt fordelt hen over ugen. Derimod stiger risikoen for at dø af kræft allerede ved et meget beskedent indtag af alkohol.

Hvis man kun ser på sammenhængen mellem alkohol og kræft, er alkohol næsten at sammenligne med rygning, og anbefalingen ville være tæt på nultolerance ud fra et sundhedsperspektiv. Hvis vi ser på den samlede dødelighed, er der en J-formet kurve. Den laveste totale dødelighed finder man ved et let til moderat indtag af alkohol.

Det er bedre for helbredet, hvis man fordeler den ugentlige indtagelse af alkoholiske drikke over mange dage, end hvis man drikker den samme mængde på én gang eller over få gange. Det er altså bedre at drikke to glas vin om dagen end at drikke fjorten genstande fredag aften. Det er et af de råd, som alkoholforskerne er nået frem til de senere år.

LÆS OGSÅ

Rødvinens gode effekt på hjertet kan især forklares af selve alkoholen, og man får formentlig samme effekt af at drikke hvidvin eller øl.

Men det er altså også alkohol, der ved omdannelse til acetaldehyd øger risikoen for kræft, især hvis man indtager store mængder over kort tid.

Vin, især rødvin, men også forskellige frugter indeholder polyfenoler, ikke mindst resveratrol, som man har haft en stærk formodning om var et muligt sundhedsfremmende stof. Derfor sælges resveratrol i stor stil i pilleform. Dyreforsøg har da også været lovende og vist, at resveratrol har en række positive effekter og bl.a. øger levetiden for dyrene. Men vi afventer stadig resultater fra store kontrollerede undersøgelser, der kan vise, om resveratrol også har gavnlig effekt hos mennesker.

Enkelte studier har vist forbedret insulinfølsomhed, andre studier har vist effekter af resveratrol på fedtvæv fra mennesker, når fedtvævet blev dyrket i dyrkningsmedie i inkubatorer (varmeskabe).

Et dansk studie ledet af professor Ylva Hellsten viste imidlertid, at indtagelse af resveratrol som kostsupplement modvirker de positive ændringer, som fysisk træning har på kondition, blodtryk og kolesteroltal hos ældre raske mænd.

Foreløbig er der således ringe belæg for, at man får noget godt ud af at tage resveratrol som kosttilskud. Det kan være, fordi man endnu ikke har fundet den rigtige dosering, men et er sikkert – der er ikke noget, som tyder på, at man kan drikke sig til den effekt, man har set ved dyreforsøg. I så fald skulle man drikke 10 til 20 flasker rødvin dagligt, og så står man ligesom med et andet problem.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden