Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundt. Det er en myte, at maratonløb kan skade helbredet, siger professor Bente Klarlund.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Sundt. Det er en myte, at maratonløb kan skade helbredet, siger professor Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund forkaster myte: Maraton-løb kan gøre dig exceptionelt sund

Der er dog advarselslamper, der skal tages alvorligt ved lange løb, advarer professoren.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Poul spørger:

»Der er ingen tvivl om, at det overhovedet ikke er sundt at løbe maraton«.

Således udtalte Sundhedsstyrelsens chef, Else Smith, i Politiken 27. november. Det rystede mig og mine løbeben noget, for jeg har en ambition om at gennemføre et maratonløb. Efter et langt motionsliv med primært boldspil begyndte jeg at løbe for tre år siden og har stille og roligt bygget løbeformen op, så jeg i dag løber en halvmaraton på den pæne side af to timer.

Jeg træner p.t. cirka tre gange om ugen og løber cirka 30 km og er naturligvis indstillet på at øge træningsmængden efter et 'autoriseret' maratontræningsprogram. Jeg er 67 år, og min familie er helt enige med Else Smith i, at jeg er alt for gammel til et maratonløb. Hvad siger du til Else Smith og mig?

Svar:

Min indbakke er ved at flyde over med spørgsmål som dit, så jeg skynder mig at svare.

Jeg er en stor beundrer af Else Smith, og jeg er enig med hende i rigtig meget. Hvis man for bare nogle få år siden havde spurgt mig, om det var sundt at løbe maraton, ville jeg også have sagt noget i retning af, at det var sundt at træne til et maraton, men usundt at løbe maraton. Jeg har imidlertid ændret standpunkt.

Jeg mener, det er en misforståelse, hvis man hårdnakket hævder, at det er unaturligt eller usundt at løbe maraton. Mennesket er skabt til at løbe. Lærebøgerne skal skrives om. Generelt er det ikke farligt at løbe maraton. Det er heller ikke farligt at løbe rigtig mange maratonløb. Snarere tværtimod.

Der er givetvis en stor individuel variation, når det gælder evnen til at løbe mange lange løb. Men der er nogle, der kan løbe to maraton på en weekend, nærmest uden at have gener bagefter. Men maraton er så meget andet og mere end sluttiden. Maraton er også oplevelserne, rejserne, kammeraterne og det mentale velvære.

En af de nye trends på motionsplan er de såkaldte socialmaraton, hvor alle deltagere tilbagelægger distancen samlet i grupper. Når man løber maraton uden et fast blik på sluttiden, går det for de fleste uden nogen former for skader. Jo mere man presser sig på tiden, jo større er risikoen for, at man får en skade. I mit laboratorium er vi ved at undersøge personer, der løber rigtig mange maraton. Og vi finder, at disse mennesker er exceptionelt sunde.

Der kan være mange undskyldninger for ikke at løbe. Men din alder er ingen hindring. Man kan være aktiv med løb og maraton stort set gennem hele livet. Der er mange og tungtvejende grunde til at holde sig i dagligt vigør. Og det er muligt at præstere gode maratontider langt op i årene. Tempoet bliver lidt langsommere, i takt med at håret grånes og rynkerne skærer sig fast, men hastigheden falder først efter 50-års alderen og kun beskedent. Men jeg medgiver, at maratonmedaljen har en bagside.

Man skal ikke løbe med hovedet under armen. Der er forholdsregler og advarselslamper, som skal tages alvorligt, hvis de begynder at blinke. Der kan være ydre forhold og omstændigheder, under hvilke man ikke bør løbe. Der kan være personlige forhold, som betvinger, at man bør sige stop. Men hvis du i øvrigt er sund og rask, så glæd dig til dit første maraton. Nogle af os må iscenesætte de positive 'strokes' i tilværelsen. Og det er en stor sejr at løbe over målstregen. Du kan eventuelt læse mere i Tor Rønnows og min bog: 'Elsk at løbe med maratonbogen'.

Bente Klarlund Pedersen

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden