Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Vægtsvingninger. Et af symptomerne ved et lavt stofskifte er vægtøgning.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Sådan ved du om du har lavt stofskifte

Hvad vil der ske, hvis en læser med lavt stofskifte stopper med at tage sin medicin?

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlandsdanskeren: Jeg har taget 10 kg på inden for tre år på grund af for lavt stofskifte, og det fortsætter trods kraftig kostomlægning.

Jeg er ikke særlig muntert tilpas ved fremtidsudsigterne og vil gerne droppe medicinen.

LÆS ARTIKEL

Kan du være rar at svare mig på, hvad der vil ske, hvis jeg stopper med at tage Eltroxin henholdsvis 50 og 75 mg på skift hver anden dag.

Bente Klarlund Pedersen:

For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypotyreose eller hypotyreoidisme.

For lavt stofskifte er betegnelsen for den tilstand, der forekommer, når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder af stofskiftehormoner. Hypofysen danner hormonet TSH, der stimulerer skjoldbruskkirtlen til at danne stofskiftehormoner. Hvis man har lave niveauer af stofskiftehormoner, vil TSH-niveauet typisk være højt.

LÆS OGSÅ

For lavt stofskifte opstår hyppigst hos ældre og ses 5-10 gange hyppigere hos kvinder end hos mænd. Cirka 2 procent af alle kvinder over 60 år har lavt stofskifte.

De typiske symptomer på lavt stofskifte er træthed, kuldskærhed og gener fra muskler/led. Ofte vil der også være et eller flere af følgende symptomer til stede: nedsat appetit, vægtøgning, væskeophobning, forstoppelse, tør hud, hæs og dyb stemme, tyndt hår og langsom puls.

Personer med for lavt stofskifte kan desuden have en dårlig hukommelse. Det er dog sjældent, at alle disse symptomer er til stede på én gang.

Behandlingen er små doser medicin af den type, du får. Hvis du pludselig stopper med behandlingen, kan du risikere at få et eller flere af ovennævnte symptomer. Du bør derfor tale med din læge, som kan konstatere, om du får medicin i den rigtige dosering.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden