Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LARS SKAANING (arkiv)
Foto: LARS SKAANING (arkiv)

Tro. For mig repræsenterer vidensverdenen og troens verden to forskellige niveauer, der ikke udelukker hinanden, siger Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Videnskab udelukker ikke tro - tværtimod

For mig repræsenterer vidensverdenen og troens verden to forskellige niveauer, der ikke udelukker hinanden, skriver Bente Klarlund.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Suste Bonnén: Hvorfor er det kun fakta og ikke tro, der gælder i videnskab? Som et kristent og troende menneske, hvordan kan det være, at du ikke forlanger tilsvarende fakta i dit forhold til kristendommen? Svar:

Et videnskabeligt projekt starter ofte med en hypotese. Man kan for så vidt sige, at der på dette tidspunkt er tale om, at man tror på en ide.

Der er imidlertid først tale om videnskab, når man har efterprøvet sin ide eller hypotese med indsamling af empiri, det vil sige systematiske observationer. Hvis observationerne er i overensstemmelse med teorien, er teorien styrket.

I modsat fald forkastes eller modificeres teorien. Vi taler tit om, at noget er ’videnskabeligt bevist’, men strengt taget burde vi sige ’videnskabeligt sandsynliggjort’, da der indtil videre ikke er empiri, der modsiger teorien. Nogle mennesker anskuer tro og viden som et økonomisk forhold – jo mere af det ene, des mindre af det andet. Her har troen til formål at udfylde det tomrum, der opstår, når vi ikke ved. Jo mere vi ved, des mindre tror vi.

LÆS OGSÅ

Men jeg mener faktisk, at en sådan holdning bygger på en undervurdering af både troen og videnskaben.

Jo mere vi ved, desto flere ubesvarede spørgsmål er der. Det enkelte menneske er stillet over for en række store eksistentielle spørgsmål i livet, som videnskaben ikke nødvendigvis kan afhjælpe, men nogle søger svar og finder inspiration i kirken.

For mig repræsenterer vidensverdenen og troens verden to forskellige niveauer, der ikke udelukker hinanden. Det er ligeværdige verdener, som man ikke skal blande sammen i tide og utide.

Søren Ulrik Thomsen siger det så godt: »Jeg tror på Himlen, og jeg tror på Jorden, men jeg tror ikke på alt mellem himmel og jord«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden