Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvordan føles det egentligt at løbe et maraton?
Foto: JENS DRESLING

Hvordan føles det egentligt at løbe et maraton?

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Maraton gjorde mig lykkelig og sindssyg på en gang

Alle følelser var i spil, første gang Bente Klarlund løb et maraton.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For nogle år siden var jeg helt ude i tovene. Det ene øjeblik var jeg parat til at pantsætte min sjæl til djævlen. Det næste øjeblik var det Gud i himlen, der fik tilbudt min krop.

Jeg overbeviste mig selv om, at hvis jeg ikke kæmpede, så ville der ske de forfærdeligste ting for mine børn. Og det ville være min skyld. Men jeg kunne redde dem, hvis jeg holdt ud. Jeg indrømmer, at min virkelighedsopfattelse var momentant forstyrret. Jeg var i gang med et sindssygt projekt. Jeg løb maraton i Berlins gader.

LÆS OGSÅ

Jeg er ikke til sport, men dokumentationen af sammenhængen mellem fysisk aktivitet og sundhed gjorde stort indtryk på mig, så jeg besluttede, at jeg vel kunne prøve at sætte det ene ben foran det andet. Jeg begyndte at løbe, og pludselig så jeg mig selv stige på en af maratonbusserne mod Berlin.

Nærmest lykkelig
Da startskuddet lød, oplevede jeg en helt særlig følelse af, at 'det er her, det sker'. Det var et eventyr at løbe i takt til musik gennem Berlins gader. Jeg var både alene og netop ikke alene. Og jeg var nærmest lykkelig.

Den intense glæde blev halvvejs igennem afløst af en enorm træthed og en vedvarende smerte. Jeg måtte analysere situationen:

»Det gør ikke mindre ondt, hvis du løber langsommere, så hold tempoet«.

Denne stædighed blev dog på de sidste kilometer udkonkurreret af den tilstand af sindssyge, som jeg beskriver ovenfor.

Men tæt på målet under Brandenburger Tor, omgivet af jublende tilskuere og med Freddie Mercurys intense 'We Are the Champions' gjaldende ud af højttalerne, fandt jeg de ekstra kræfter og spurtede i mål. Jeg græd af glæde, da jeg fik medaljen om halsen, og følte mig mere i live end nogensinde. Det var mit første maratonløb.

Fra suset til mismodet

En løbetur sætter gang i en håndfuld hormoner, der har betydning for lyst, glæde, tilfredshed og belønning. Nogle oplever en følelse af eufori, der kan tilskrives betaendorfin, som er kroppens eget morfin.

LÆS OGSÅ

Men man kan opleve en slags penduleffekt, hvor euforien og glæden efter løbet afløses af mismod og modløshed på 2. og 3. dagen. Tilsvarende penduleffekt ses ved indtagelse af amfetamin, der ligesom løb stimulerer noradrenalin og dopamin.

Det er fascinerende, at et maraton i en sådan grad sætter gang i vores hjernehormoner, at vi kan opleve hele følelses-klaviaturet fra suset til mismodet.

Hvis man i dagene efter Copenhagen Marathon hænger lidt med næbbet, kan det være godt at vide, at der bare er tale om helt naturlige biokemiske processer. Tag den med ro. Du er rigtigt meget i live. Sådan er det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden