Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fedtforbrænding. Hvis man vil tabe sig, handler det om at finde en balance mellem træningstid og intensitet.
Foto: Jacob Carlsen

Fedtforbrænding. Hvis man vil tabe sig, handler det om at finde en balance mellem træningstid og intensitet.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Træning med høj puls giver større vægttab

Jo hårdere man træner, desto større bliver efterforbrændingen.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål:

Jeg er 191 cm høj og vejer 112 kg. Jeg er så at sige kraftigt bygget fra naturens hånd, muskuløs og bredskuldret. Jeg har dog et ønske om at tabe mig (fedt) og vil gerne ned på omkring de 100 kg.

Jeg har stillesiddende kontorjob, men træner en del styrketræning (mandag, onsdag og fredag) og kommer stort set hele kroppen rundt.

Jeg har for nylig købt et løbebånd, som jeg bruger tirsdag og torsdag og enten lørdag eller søndag, dvs. træning seks dage om ugen.

I begyndelsen løb jeg 5 km og havde intention om at komme op på i hvert fald 2 x 7 km og så måske 1 x 10 km i weekenden.

Men efter at have læst lidt om fedtforbrændingszoner er det min opfattelse, at løb ikke nødvendigvis er det optimale for mig for at tabe mig.

Hvis jeg har forstået oplysninger på nettet korrekt, ligger fedtforbrændingszonen på mellem 60-80 pct. af ens maks.-puls. Er jeg forkert på den med hensyn til de fedtforbrændingszoner, jeg bør ligge i?

LÆS ARTIKEL

Svar:

Det korte svar er, at du skal glemme alt om fedtforbrændingszoner. Lad mig prøve at forklare. Ideen med fedtforbrændingszonen er, at der er et bestemt intensitetsområde, hvor man forbrænder mere fedt end ved både højere og lavere intensitet. Når man træner ved lav intensitet, kommer cirka halvdelen af energien fra kulhydrat og den anden halvdel fra fedt. Jo hårdere man træner, desto højere procentdel af energien kommer fra forbrænding af kulhydrat. Fedtforbrændingszonen er det intensitetsområde, hvor man træner hårdt nok til, at der forbrændes meget energi, men ikke så hårdt, at der kun forbrændes kulhydrat. Ved en relativ intensitet på 60-70 pct. forbrænder man flest gram fedt per træningsminut. Denne observation har givet anledning til udnævnelse af den famøse ’fedtforbrændingszone’. Læs mere på www.motion-online.dkDet, der betyder noget for et vægttab, er imidlertid ikke kun, hvad der sker under et træningspas, men hvad der sker hen over hele døgnet. Når man træner ved høj intensitet, bliver ’efterbrændingen’ størst. Det vil sige, at stofskiftet er øget i timerne efter træning ved høj intensitet.

Samtidig vil man ved træning ved høje intensiteter hurtigere opnå træningseffekt. Og en trænet muskel forbruger mere fedt end en utrænet muskel ved samme relative intensitet. Dertil kommer, at jo højere træningsintensitet, desto kortere tid behøver man at bruge på motion for at få resultater.

LÆS ARTIKEL Konklusionen er, at hvis man gerne vil tabe sig, er der ingen grund til at forsøge at holde pulsen nede, hvis man ellers har lyst og evne til at arbejde med en højere puls. Det er naturligvis helt fint at motionere med en moderat puls, hvis man har det bedst med det. Men man skal ikke tro, at man taber sig mere ved træning med lav intensitet. Udfordringen er at finde en passende balance mellem træningstid og intensitet. Helt lavpraktisk gælder det, at hvis man f.eks. har 30 minutter til rådighed til at motionere, får man mest ud af det ved at træne ved så høj intensitet, som man kan klare i de 30 minutter.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden