Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udsigtsløst. Har du én gang rynker, kommer de ikke til at forsvinde selv efter gedigen ansigspleje, skriver Bente Klarlund. (arkivfoto)
Foto: JACOB EHRBAHN

Udsigtsløst. Har du én gang rynker, kommer de ikke til at forsvinde selv efter gedigen ansigspleje, skriver Bente Klarlund. (arkivfoto)

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: At bruge cremer til 500 kroner er som at hælde vand på en gås

Professoren understreger, at rynker ikke kan forsvinde, når de først er kommet

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Monica Krog-Meyer:

Det havde jeg altså ikke ventet! At du skriver om rynker, som du har gjort i Lørdagsliv 30. november.

LÆS ARTIKLEN

Vigtigt er det at fortælle, at rygning og solskin giver rynker, eller rettere flere rynker, ingen tvivl om det. Men skulle vi ikke først slå én ting fast og sige det, så ingen kan være i tvivl: Rynker kan ikke forsvinde!

Jeg har nu i fire år holdt foredrag rundt i landet om Plus-alderen, som jeg også har skrevet en bog om. Denne alder, vi er så heldige at have fået; vi, der er 50+, en ny alder mellem at være voksen og at være gammel. Den er karakteriseret ved, at vi stadig er aktive, nysgerrige og kan klare os selv. Eller som bogens undertitel siger det: ’Vi bliver jo bare ved!’.

Jeg fortæller netop, at rynker altså ikke kan forsvinde, så folk skal lade være med at hoppe på alle de produkter, der postulerer, at de fjerner rynkerne. Det er ikke rigtigt, og de koster mange penge. Og så tilføjer jeg, at man sagtens kan få rynker til at forsvinde – ved hjælp af Botox og Restylane – men den slags er nervegifte; 500 gram Botox kan udslette Jordens befolkning.

Brugt fornuftigt i små doser lammer det huden, så de dybe furer udjævnes. Men rynkerne kommer jo igen, så man skal gøre sig klart, at behandlingerne skal gentages, og at de koster. Lidt skræmmende er det, at man taler om, at empatien risikerer at forsvinde, fordi man ikke så let kan afkode ansigter, der er behandlet med Botox og Restylane.

Det er meget forskelligt, hvor mange rynker man får. Asiaters og negroides ældre ansigter kan være uden en rynke – og de er ellers konstant i solen. Den slags er vel genetisk betinget.

Mine gener giver mange rynker, kan jeg konstatere, og det er da ikke altid lige sjovt. Men det er klart, at mange års brug af kroppen ændrer vores udseende; sådan er det, og jeg skal på ingen måde klage. Det er mine årringe. Det er tegn på levet liv.

Kunne man ikke få så klog og kompetent en kvinde som dig til at sige: »Rynker kan ikke forsvinde!«.

Bente Klarlund Pedersen:

Selv om jeg ikke kan bestilles til at sige noget som helst, vil jeg gerne skrive, at rynker ikke kan forsvinde, men man kan i et vist omfang forebygge tidlig aldring.

Når jeg her på siden vælger at skrive om rynker, er det tænkt som et pædagogisk håndgreb, men det behøver du ikke at sige til nogen!

LÆS OGSÅ

Hvis selv udsigten til et sygdomspræget liv, der er ti år forkortet, ikke kan få unge kvinder til at droppe smøgerne, kan det være, at de er lydhøre over for budskabet om, at selv helt unge kvinder får rynker, når de ryger.

En undersøgelse viste, at rynkerne hos unge kvindelige rygere i 20’erne var dobbelt så tydelige og tre gange så dybe som linjerne i ansigtet hos ikkerygende kvinder i samme alder.

Nikotin hæmmer ilt- og næringstilførslen til huden, der dermed vokser dårligere og får nedsat modstandskraft. Det medfører, at bindevævet fornys langsommere, og så får man hurtigere tydelige rynker.

Oveni ser man flere rynker omkring kvindens mund. En del kvinder tror, at de kan fortsætte med at ryge og købe sig lidt aflad ved at investere i dyre cremer til 400-500 kroner. Men det er som at hælde vand på en gås. Det gør ingen forskel. Rynkerne kommer alligevel.

Man skulle også tro, at risikoen for modermærkekræft kunne få unge kvinder til at droppe solarierne. Det er ikke altid tilfældet, men måske vil de unge være mere forsigtige med sol- og solariestrålerne, hvis de ved, at det medfører en hurtigere aldring af huden.

Du har fuldstændig ret i, at vores personlige genetik er af stor betydning for, hvor hurtigt vi ældes. Undersøgelser af enæggede tvillinger viser, at cirka en fjerdedel af aldringen kan tilskrives medfødte egenskaber, men vores livsstil og socioøkonomiske forhold betyder bare endnu mere.

De grå hår og læbernes tykkelse kan ganske vist primært tilskrives vores gener, men rynkerne og hudens øvrige alderstegn skyldes i høj grad livsstil.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden