Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Interwalk. Intervalgang kan være rigtig effekttivt for patienter med type 2-diabtetes.
Foto: Johnny Frederiksen

Interwalk. Intervalgang kan være rigtig effekttivt for patienter med type 2-diabtetes.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Intervalgang er langt mere effektiv motion, end gåture i regelmæssigt tempo

Intervalgang er en effektiv, lavteknologisk metode til behandling af type 2-diabetes.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For nylig deltog jeg i den internationale diabeteskongres i Melbourne, Australien. Der var mange emner på programmet, ikke mindst udvikling af ny medicin. Men der findes også en lavteknologisk metode til behandling af type 2-diabetes.

LÆS ARTIKEL

Metoden hedder intervalgang. De, der går skiftevis hurtigt og langsomt, får en helt anden effekt af deres motion end dem, der går i det samme tempo hele tiden. Intervalgængerne forbrænder mere af det farlige fedt omkring maven, deres kondition forbedres mere, deres blodtryk falder mere, og type 2-diabetikere får en bedre blodsukkerregulering.

Derfor har det danske diabetesforskningsprojekt DD2 nu udviklet en app kaldet InterWalk, som kan hjælpe alle til at gå den effektive intervalgang. Intervalgangsprincippet er afprøvet på en gruppe personer med type 2-diabetes med overraskende gode resultater. Intervalgangen blev sammenlignet med almindelig gang eller ingen motion.

I løbet af fire måneder blev konditionen forbedret med i gennemsnit 17 procent blandt dem, der gik intervalgang. Almindelig gang havde derimod ikke megen effekt i forhold til ikke at motionere. Det ser altså ud til, at der skal tempo på skridtene, når man ønsker at anvende gangtræning som behandling af type 2-diabetes.

Appen indstilles efter alder, højde, vægt og køn, og intervallernes intensitet tilpasses den enkelte bruger. Appen giver besked til både brugeren og forskerne. Brugerne får meldinger om, hvornår tempoet skal sænkes eller øges. De får også feedback på, om de går på den rigtige måde, og information om, hvor mange skridt de tager. Den viden får forskerne også glæde af. Alle brugerne skal indtaste deres cpr-nummer, så resultaterne kan indgå i DD2-forskningsprojektet, der ventes at blive verdens største diabetesforskningsprojekt.

Når man anvender InterWalk-appen, får man et effektivt motionsværktøj, og samtidig bidrager man med data, der kan give forskerne større viden om, hvor meget fysisk aktivitet der kræves for at påvirke udviklingen af diabetes i positiv retning.

Men man behøver faktisk ikke at have diabetes for at bruge appen. Alle kan downloade den, og især mennesker, der ikke er interesseret i at dyrke hård sport, kan med fordel bruge denne nye virtuelle træningspartner. Afhængigt af temperament og muligheder kan man gå enegang, etablere en gåklub eller finde en makker (ven, nabo, ægtefælle, barn eller barnebarn).

I filmen ’Mød mig på Cassiopeia’ fra 1951 leverer Ellen Gottschalch i rollen som Rosa Elias denne fyndige replik til guden Zeus: »Så, du gamle, løft din guddommelige bagdel, for nu skal der danses!«. Og så synger hun: »Gå ud og gå en tur«. Midt i en app-tid må opfordringen herfra lyde: »Gå ud og interwalk, gå ud og gå og gå ...«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden