Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lykke. En ny undersøgelse tyder på at man bliver ulykkelig af aldrig at have ret.
Foto: Thomas Borberg

Lykke. En ny undersøgelse tyder på at man bliver ulykkelig af aldrig at have ret.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Lykken er at få ret i et parforhold

Et forsøg tyder på, at balancen mellem at få ret og give efter i et parforhold er vigtig.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg var til bryllup i London lige før jul. Både brud og gom er læger, og begge var meget optaget af en ny artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift British Medical Journal, der handler om det psykodynamiske magtforhold i ægteskabet.

Forfatterne til den videnskabelige artikel havde gjort den erfaring, at der blandt mange stressede ægtepar var problemer i balancen mellem at få ret og give efter. De besluttede derfor at undersøge samspillet mellem at få ret og være lykkelig.

LÆS ARTIKEL

Forfatterne foretog et forsøg på et ægtepar ud fra den hypotese, at kvinden ville foretrække at få ret, mens manden ville foretrække at være passivt eftergivende. Manden var informeret om projektets idé, mens kvinden var uvidende om, hvad forsøget gik ud på, bortset fra at hun som manden daglig skulle score sin livskvalitet på en skala fra 1 til 10, hvor 10 var den bedst mulige livskvalitet.

Forsøget gik ud på, at manden skulle erklære sig enig med hustruen, uanset hvad hun måtte have af mening, og opfylde alle hendes ønsker. Også når den mandlige forsøgsperson ikke mente, at kvinden havde ret eller var rimelig, skulle han være eftergivende uden at stille spørgsmål eller brokke sig.

Manden fandt hustruen tiltagende kritisk over for alt, hvad han gjorde, og på 12.-dagen var situationen helt intolerabel, og en sikkerhedsmonitoreringskomite var nødt til at afbryde forsøget på grund af alvorlige bivirkninger hos den mandlige forsøgsperson.

Mandens livskvalitetspoint faldt drastisk i løbet af forsøget fra 7 ud af 10 mulige til kun 3, mens kvinden havde en let stigning i livskvalitet fra 8 til 8,5. Der var således højsignifikant forskel på udviklingen i livskvalitet hos den passive mandlige forsøgsperson, der efterkom alle hustruens ønsker, og den kvindelige forsøgsperson, der befandt sig strålende i selskabet med en ægtemand, der lystrede hende i et og alt.

Jeg skal nævne, at artiklen blev publiceret i det særlige december-nummer af British Medical Journal, hvor der er tradition for at præsentere skæve videnskabelige studier, der kalder smilet frem.

Forfatterne konkluderer også, at artiklens resultater skal behandles med forsigtighed, da man f.eks. ikke med sikkerhed kan vise, om der har været andre faktorer end selve forsøget, der kan have påvirket den mandlige forsøgspersons livskvalitet.

Med disse forbehold in mente ser det imidlertid ud til, at det at få ret kan bidrage til en persons følelse af lykke og mening eller omvendt: hvis man tvinges til at erklære sig enig i det, man ikke er enig med, ryger lykkebarometeret i bund.

Mange mennesker lever i parforhold, og forfatterne til artiklen mener, at forsøgets resultater er generaliserbare.

Forsøgets design gør det ganske vist umuligt at sige, om der er en kønsforskel, når det gælder vores evne til at tåle og tolerere urimelige handlinger. Min hypotese vil være, at det er sundhedsskadeligt for såvel mænd som kvinder at påtage sig en nikkedukkerolle. Man skal undlade strategiske alliancer i såvel parforhold som andre forhold, der sætter det, der er ret, og det, man tror på, over styr.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden