Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

klarlund: Det er desværre blevet en udbredt holdning, at hvis man ingenting gør, så gør man nok ikke noget forkert.
Foto: Jens Dresling

klarlund: Det er desværre blevet en udbredt holdning, at hvis man ingenting gør, så gør man nok ikke noget forkert.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Er vi blevet en nation af bangebukse?

Det er desværre blevet en udbredt holdning, at hvis man ingenting gør, gør man nok ikke noget forkert.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af mine venner, der har et ganske afslappet forhold til nutidens sundhedstrend, skrev til mig, at han havde et svagt punkt for Poul Joachim Stender.

Det kom nu ikke bag på mig, at min ven på den måde driller mig lidt, for pastor Stender og sådan nogle som mig bliver ikke så sjældent sat op som modpoler i et fortærsket univers, hvor det sunde liv og det gode liv præsenteres som hinandens diametrale modsætninger.

I mailen medsendte min ven imidlertid et link til en artikel med pastoren, hvis overskrift vakte min nysgerrighed: ’Vi danskere er nogle bangebukse’. Og se, her er jeg ganske enig med Stender.

LÆS ARTIKEL

Det er desværre blevet en udbredt holdning, at hvis man ingenting gør, så gør man nok ikke noget forkert. Så bliver man ikke blandet ind i noget, hvor man kan komme til at vælge den forkerte side, altså vælge den side, der ikke vinder eller får ret.

En lille pige på 6 år sidder koncentreret i klasseværelset og tegner. Læreren spørger hende interesseret:

»Hvad tegner du?«.

»Jeg tegner et billede af Gud«, svarer hun.

»Jamen, ingen ved, hvordan Gud ser ud«, siger læreren, hvorefter den lille pige siger:

»Nej, men det vil de vide lige om lidt«.

Helt små børn er ikke bange for at lave fejl, men inden længe vil den lille pige blive underkastet et uddannelsessystem, der fokuserer på det at undgå fejl og dermed lægger en dæmper på kreativiteten og innovationen. Det at begå fejl er ikke det samme som at være kreativ, men hvis man ikke tør lave fejl, kommer man aldrig til at skabe noget nyt. Angsten for at fejle kan være selve fejlen.

Så det er virkelig et problem, hvis Stender har ret i, at vi er blevet en nation af bangebukse. Eller med andre ord en nation af kujoner, der er bange for at lave fejl eller vælge forkert side. Jeg er altså enig med pastor Stender i hans overskrift.

Selve artiklen bød ganske vist ikke på så meget nyt. I Stenders univers er en bangebuks defineret som den person, der spiser råkost, mens den modige er den, der tør fortære en velsmagende hønsekødssuppe med en høj fedtprocent.

Nuvel, der var også andre boller på Stenders suppe, og jeg er bestemt enig i, at hvis formålet med livet kun er at have en sund krop, så bliver livet fattigt og uden saft og kraft.

I min optik hører et godt måltid mad og et godt glas vin med til livets mange gode øjeblikke. Men det gode liv er mere end summen af gode øjeblikke. Det er også at lykkes med livet. Og vil man det, må man af og til tage et par kampe. Og tro mig, man er nu engang bedre rustet til kamp, hvis kroppen fungerer.

En sund krop er et godt afsæt for at tage fat på livet med grådighed, nysgerrighed, undren og det mod, der skal til for at skabe forandring.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden