Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Saltindtag. En læser vil vide om saltmangel kan udløse hovedpine.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Kan saltmangel give hovedpine?

En læser mistænker saltmangel for at give hovedpine

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jan Krag Jacobsen:

Jeg har nedsat mit saltindtag til et minimum, drikker to liter vand om dagen (og pisser tilsvarende), sveder fem dage om ugen i den lokale sauna og to gange i et fitnesscenter. Kan det tænkes, at de hovedpiner, som jeg p.t. oplever, kan skyldes saltmangel? De minder om tømmermænd, og Panodil og Kodimagnyl bider ikke rigtig på dem.

LÆS ARTIKEL

Jeg fik en mistanke om saltmangel, da en sådan hovedpine forsvandt, cirka to timer efter at jeg havde indtaget cirka 1 gram natriumklorid og 0,75 gram kaliumklorid. Hvis dette er rigtigt, er det et interessant eksempel på, at man kan skabe problemer ved at kombinere de opfordringer til en sund levevis, som vi bliver bombarderet med.

Bente Klarlund Pedersen:

Du fortæller, at du har et minimalt saltindtag og dyrker en del motion. Derudover går du i sauna, en vane, som mange finder behag ved og oplever som et element i det gode liv, men som i min optik ikke indgår i begrebet sund livsstil på linje med for eksempel motion. Når man går i sauna, kan man svede mindst lige så meget, som når man motionerer, men den passive svedning giver ikke en sundhedseffekt, som når man sveder som følge af muskelarbejde.

LÆS OGSÅ

Når du sveder, mister du som bekendt salt, og hvis du sveder meget og udelukkende rehydrerer på vand, kan saltkoncentrationen (natrium) i blodet blive for lav. Jeg er dog ikke sikker på, at det er tilfældet for dig.

Den videnskabelige evidens peger på, at mange mennesker vil have gavn af at reducere deres daglige saltindtag. Hos personer uden akut sygdom har en reduktion i saltindtaget en positiv effekt på blodtrykket uden bivirkninger på kolesterol, hormonniveau eller nyrefunktion. Lavt saltindtag reducerer også risikoen for hjerneblødning og blodpropper. Danskerne får i gennemsnit 8-10 g salt igennem maden dagligt. En passende mængde er 5-6 g salt om dagen. Men hvordan i al verden holder man styr på, hvor meget salt man får?

Sagen er, at vi får langt det meste salt fra forarbejdede produkter som brød, kødprodukter, ost og færdigretter. Det salt, vi selv tilsætter maden, udgør mindre end 20 procent af vores daglige saltindtag. En reduktion i saltindtaget vil derfor først og fremmest kræve en indsats fra fødevareindustrien. Mindre salt betyder altså ikke, at man nødvendigvis skal fjerne bordsaltet.

Tværtimod smager maden mere salt, når man overfladesalter, end når man putter en masse salt i maden. Især færdigretter indeholder meget salt. Der er også meget salt i det meste kødpålæg. Hvis man derfor til de fleste måltider tilbereder mad fra bunden af friske råvarer, får man typisk ikke for meget salt.

Man har for nylig diskuteret, om man kan få for lidt salt. Spørgsmålet er, om der er en U-kurve for saltet, hvor både for lidt og for meget er skidt. Formentlig er svaret nej, men studierne er endnu for få og for dårlige til at konkludere noget sikkert om et saltindtag på mindre end 5,8 gram om dagen.

Du har en livsstil med mange saunature, en del motion og meget lidt salt. Da du sveder en del, er det vigtigt, at du får væske nok, og der er ingen grund til at være fanatisk med saltet. Lavt natrium er sjælden hos raske mennesker. Symptomer på lavt natrium kan blandt andre være hovedpine og træthed. Da du lider af hovedpine, synes jeg, at du i dit konkrete tilfælde skulle gå forbi din læge, der kan afgøre, om det er værd at få tjekket din saltbalance.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden