Kræftfremkaldende. Rygning er den hyppigste årsag til kræft herhjemme, hvor tobaksrøg indeholder mere end 50 kræftfremkaldende stoffer.
Foto: Jonathan Bjerg Møller

Kræftfremkaldende. Rygning er den hyppigste årsag til kræft herhjemme, hvor tobaksrøg indeholder mere end 50 kræftfremkaldende stoffer.

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Rygning er årsag til trist verdensrekord

En ny undersøgelse viser, at danskerne har den højeste risiko for at få kræft. En læser vil vide om dette er sandt.

Klarlunds brevkasse

Pia Kastberg, Ry:

Jeg har netop læst journalist Michael Booths klumme i The Guardian om os (u?)lykkelige danskere.

Her skriver han følgende: According to the World Cancer Research Fund, the Danes have the highest cancer rates on the planet (Ifølge World Cancer Research Fund har danskerne den højeste risiko for at få kræft på planeten, red.).

LÆS ARTIKEL

Mit spørgsmål er: Er dette sandt, og i så fald: Har man et bud på, hvorfor det forholder sig sådan?

Bente Klarlund Pedersen:

Det er et vanskeligt spørgsmål, som jeg lige måtte vende med overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse. Hun svarer: »Det kommer an på, hvordan man tæller. Det kan opgøres på mange måder, som det vil tage lang tid at beskrive. Men hvis man tæller på den mest korrekte statistiske måde, dvs. bl.a. tager højde for alderssammensætning m.m., så ligger Danmark på førstepladsen samlet for begge køn«.

Også ifølge databasen Globocan ligger Danmark på en sørgelig førsteplads. Årsagerne er rygning, rygning og atter rygning. Når man ryger, optager man op mod 50 forskellige kræftfremkaldende stoffer fra tobaksrøgen gennem lungerne. De går fra lungerne over i blodbanen, hvor de bliver ført rundt med blodet til alle vores organer. Det er derfor ikke kun i lungerne, der opstår kræft, når man ryger.

LÆS OGSÅ

Rygning er årsag til eller øger risikoen for kræft i lunge, strube, blære, urinledere, nyre og nyrebækken, mund, læbe, tunge, næsehule, mave, lever, livmoderhals, blodet (myeloid leukæmi), svælg, spiserør, bugspytkirtel, tyktarm, endetarm og æggestok. Hver 4. dansker dør af sygdom forårsaget af rygning, og alligevel ved de færreste, at de kræftfremkaldende stoffer i tobaksrøgen spreder sig i hele kroppen og kan give kræft mange andre steder end i lungerne.

Den sidste rygevaneundersøgelse, ’Danskernes rygevaner’, udført af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Danmarks Lungeforening og Hjerteforeningen, viste, at 95 procent af danskerne ved, at rygning er forbundet med lungekræft. Til gengæld er der færre, der ved, at der er en sammenhæng mellem rygning og andre sygdomme: 42 procent ved, at rygning kan føre til kræft andre steder i kroppen (i f.eks. nyrer eller blære); 72 procent ved, at rygning kan føre til blodpropper i hjertet, og 83 procent ved, at rygning kan føre til KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom).

Du har altså ret: Vi har en ulykkelig verdensrekord. Og rigtig mange kræfttilfælde kunne undgås ved, at smøgerne blev kvittet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce