Grundvandet. Drikkevandet i Danmark er noget af det reneste i verden, hvilket betyder, at vi kan drikke vandet uden det bliver renset på et vandværk. Det er rent kosmetisk den rensning, der foregår på vandværker.
Foto: Thomas Borberg

Grundvandet. Drikkevandet i Danmark er noget af det reneste i verden, hvilket betyder, at vi kan drikke vandet uden det bliver renset på et vandværk. Det er rent kosmetisk den rensning, der foregår på vandværker.

Klarlunds brevkasse

Klarlunds Brevkasse: Det rene drikkevand er ikke en selvfølge

En læser har tilføjelser til et tidligere spørgsmål i Klarlunds Brevkasse om rensning af vand

Klarlunds brevkasse

Julie Maj Bryderup Gaardsdal:

Som medarbejder i et forsyningsselskab, der bl.a. står for vandforsyning, har jeg en lille rettelse/nuancering til dit svar om, hvorvidt man må bruge varmt vand, når man laver kaffe.

LÆS ARTIKEL

Du skriver, at det varme vand kommer fra en varmtvandsbeholder, hvor vandet kan være forurenet, bl.a. på grund af bakteriedannelser, mens det kolde vand kommer fra vandværket, hvor vandet er blevet renset.

Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt, at vi renser vores drikkevand her i Danmark, fordi vi er så heldige, at vi har store grundvandsmagasiner med helt rent grundvand. Når vandet siver ned i jorden til grundvandsmagasinerne gennem mange lag sand og ler, bliver det renset. Det betyder, at vi kan drikke vandet, helt uden at det blive renset på vandværket.

Der sker dog alligevel en smule rensning af vandet på et vandværk, men det er vigtigt at understrege, at denne rensning udelukkende er ’kosmetisk’. Vandet bliver renset for svovl, jern og mangan. Disse ting er uskadelige, men svovl giver vandet en lugt af ’prut’, mens jern- og manganforbindelser i vandet giver vandet en jernsmag – lidt som den, man kan have i munden, når man har været hos tandlægen. Desuden kan hvidt vasketøj blive rustfarvet. Behandlingen på vandværket sker altså primært for at få vandet til smage bedre.

Dette gælder for det meste drikkevand og for de fleste vandværker i Danmark, men jeg skal dog ikke udelukke, at man nogle steder er nødt til at rense vandet for andre ting.

Jeg skriver dette til dig, fordi det er vigtigt at understrege, at vi er utrolig privilegerede her i Danmark, fordi vi har adgang til det rene vand. Men hvis vi ikke passer på, har vi på sigt ikke denne mulighed for rent vand i hanerne, bl.a. fordi sprøjtegift og forurening siver ned i grundvandet.

Bente Klarlund Pedersen:

Det var nogle lærerige pointer, du kom med her. Det er godt at huske hinanden på, at det rene drikkevand ikke er en selvfølge, men værd at passe på. Vi er så heldige, at vores drikkevand er renere end meget af det vand, man kan købe på flaske.

LÆS OGSÅ

Og nu vi er ved korrektionerne, eller i hvert fald nuancerne, så vil jeg lige nævne, at min gode kollega Erik Skovenborg gjorde mig opmærksom på en anden værdi ved vandet. For nogle uger siden skrev jeg lidt om det hårde vand, der kan være hårdt for vandrørene, men ikke for helbredet. Skovenborg gjorde mig opmærksom på, at det snarere er tværtimod. Kalken i vandet kan bidrage til det daglige behov for kalcium.

Vandværkerne har angiveligt beregnet konsekvenserne af afkalkning af vandet og blandt de negative konsekvenser anslås en øget forekomst af hjertesygdom, fordi man ved afkalkning fjerner kalcium og magnesium, og specielt tabet af magnesium er ugunstigt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce