Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grønt. Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi skruer ldit ned for det røde kød og skruer lidt op for det grønne.. eller orange.
Foto: Thomas Borberg

Grønt. Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi skruer ldit ned for det røde kød og skruer lidt op for det grønne.. eller orange.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Vi ved ikke, om vegetarkost er sundere end anden kost

Der er noget ved vegetarenes livsstil som er sund, men man kan ikke vide om det er den grønne kost der er skyld i sundheden.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jan Ramshart Lindegaard: Jeg kan godt lide kød. Jeg har det også fint med grøntsager, men kød i mindre mængder giver mig en god fornemmelse af at have fået et godt måltid. Jeg er tæt på familie og venner, som er vegetarer, og som kan opremse en stribe af sundhedsskadelige virkninger af at spise kød. Men hvad er op og ned? Er animalsk protein sundhedsskadeligt? Får vegetarer sjældnere diabetes, cancer og hjerte-kar-sygdomme?

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Som det fremgår af et andet svar på disse sider, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vi skruer lidt ned for det røde og bearbejdede kød. Jeg synes, der er en del, der peger på, at det er en god idé at holde lidt igen med det bearbejdede kød, mens der ikke er belæg for, at det animalske protein som sådan er sundhedsskadeligt.

LÆS OGSÅ

Der er en række undersøgelser, der tyder på, at vegetarer skåret over en kam er sundere end andre. Men man kan ikke med sikkerhed sige, om det er alt det grønne i vegetarkosten, der er sundt, eller om det er fraværet af animalske produkter, der er sundt. Derudover er det muligt, at vegetarlivsstilen indeholder mange andre sunde elementer, såsom mere motion og et mere mådeholdent drikkeri, som man ikke altid kan tage højde for i befolkningsundersøgelser.

En del studier vedrørende vegetarkost er udført på syvendedagsadventister. Kirkens medlemmer tilskyndes til at føre en sund livsstil med vegetarisk kost, mange grøntsager, frø og korn samt afholdenhed fra alkohol og tobak. Man holder fri den syvende dag, går mange ture i naturen, der er et tæt sammenhold i en lille kultur, og bevægelsens medlemmer er typisk aktive i en høj alder. Syvendedagsadventisterne har en lav dødelighed, men man kan ikke med sikkerhed sige, at det skyldes den vegetariske kost.

I en nylig metaanalyse gennemgik man resultaterne fra i alt syv studier med 124.706 deltagere. Man fandt, at dødeligheden som følge af hjerte-kar-sygdom og cancer var signifikant lavere blandt vegetarerne. Den totale dødelighed var imidlertid ikke signifikant lavere. Efterfølgende blev der publiceret et studie omfattende 73.308 personer. I denne undersøgelse var der en signifikant nedsat total dødelighed blandt både vegetarer og pescovegetarer, dvs. vegetarer, der også spiser fisk og skaldyr.

Alt i alt er der noget ved den livsstil, der knytter sig til at være vegetar, der ser ud til at være sundt, men man kan ikke med sikkerhed sige, om det er vegetarkosten som sådan, der bærer sundheden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden