Grønt. Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi skruer ldit ned for det røde kød og skruer lidt op for det grønne.. eller orange.
Foto: Thomas Borberg

Grønt. Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi skruer ldit ned for det røde kød og skruer lidt op for det grønne.. eller orange.

Klarlunds brevkasse

Klarlund: Vi ved ikke, om vegetarkost er sundere end anden kost

Der er noget ved vegetarenes livsstil som er sund, men man kan ikke vide om det er den grønne kost der er skyld i sundheden.

Klarlunds brevkasse

Jan Ramshart Lindegaard: Jeg kan godt lide kød. Jeg har det også fint med grøntsager, men kød i mindre mængder giver mig en god fornemmelse af at have fået et godt måltid. Jeg er tæt på familie og venner, som er vegetarer, og som kan opremse en stribe af sundhedsskadelige virkninger af at spise kød. Men hvad er op og ned? Er animalsk protein sundhedsskadeligt? Får vegetarer sjældnere diabetes, cancer og hjerte-kar-sygdomme?

LÆS ARTIKEL

Bente Klarlund Pedersen:

Som det fremgår af et andet svar på disse sider, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vi skruer lidt ned for det røde og bearbejdede kød. Jeg synes, der er en del, der peger på, at det er en god idé at holde lidt igen med det bearbejdede kød, mens der ikke er belæg for, at det animalske protein som sådan er sundhedsskadeligt.

LÆS OGSÅ

Der er en række undersøgelser, der tyder på, at vegetarer skåret over en kam er sundere end andre. Men man kan ikke med sikkerhed sige, om det er alt det grønne i vegetarkosten, der er sundt, eller om det er fraværet af animalske produkter, der er sundt. Derudover er det muligt, at vegetarlivsstilen indeholder mange andre sunde elementer, såsom mere motion og et mere mådeholdent drikkeri, som man ikke altid kan tage højde for i befolkningsundersøgelser.

En del studier vedrørende vegetarkost er udført på syvendedagsadventister. Kirkens medlemmer tilskyndes til at føre en sund livsstil med vegetarisk kost, mange grøntsager, frø og korn samt afholdenhed fra alkohol og tobak. Man holder fri den syvende dag, går mange ture i naturen, der er et tæt sammenhold i en lille kultur, og bevægelsens medlemmer er typisk aktive i en høj alder. Syvendedagsadventisterne har en lav dødelighed, men man kan ikke med sikkerhed sige, at det skyldes den vegetariske kost.

I en nylig metaanalyse gennemgik man resultaterne fra i alt syv studier med 124.706 deltagere. Man fandt, at dødeligheden som følge af hjerte-kar-sygdom og cancer var signifikant lavere blandt vegetarerne. Den totale dødelighed var imidlertid ikke signifikant lavere. Efterfølgende blev der publiceret et studie omfattende 73.308 personer. I denne undersøgelse var der en signifikant nedsat total dødelighed blandt både vegetarer og pescovegetarer, dvs. vegetarer, der også spiser fisk og skaldyr.

Alt i alt er der noget ved den livsstil, der knytter sig til at være vegetar, der ser ud til at være sundt, men man kan ikke med sikkerhed sige, om det er vegetarkosten som sådan, der bærer sundheden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce