Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jonathan Bjerg Møller
Foto: Jonathan Bjerg Møller

Bearbejdet. En af teorierne om at rødt og bearbejdet kød er farligt, er, at kødet indeholder stoffer, der øger risikoen for, at der dannes kræftceller.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds Brevkasse: Her er op og ned på det røde kød

Forskning tyder på, at for meget rødt kød kan øge risikoen for tarmkræft.

Klarlunds brevkasse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andreas:

Hvordan kan det være, at fuldstændig forskellige former for kostvaner kan hævdes at være sunde? Jeg tænker på, at vegetarerne, der slet ikke spiser kød, kalder deres livsstil sund, samtidig med at de, der er forfaldne til stenalderkost, mener, at de har fat i den sunde ende. Hvad er op og ned på det røde kød?

Bente Klarlund Pedersen:

De officielle kostråd anbefaler, at vi skal begrænse indtaget af rødt kød fra de firbenede dyr samt bearbejdet kød. Denne anbefaling kommer af forskning, der tyder på, at for meget af den slags kød kan øge risikoen for tarmkræft.

LÆS ARTIKEL

For nylig har 23 forskere fra en række forskellige lande gennemgået de videnskabelige artikler, der findes på kødområdet. De har skrevet en artikel i tidsskriftet Meat Science, og deres konklusion er, at forskningen ikke har sikre svar på, om rødt og bearbejdet kød i sig selv giver tarmkræft. En af teorierne om årsagen til, at rødt og bearbejdet kød er farligt, er, at kødet indeholder stoffer, der øger risikoen for, at der dannes kræftceller.

En anden teori går på, at bearbejdet kød som bacon, salami, røget skinke og pølse er skadeligt, fordi jernet i kødets muskelfibre kan virke lokalt i tarmen, og jern er skadeligt i fri form. Enkelte undersøgelser viser, at det at spise rødt eller bearbejdet kød øger risikoen for tarmkræft, mens andre undersøgelser ikke viser nogen effekt.

Undersøgelserne er baseret på spørgeskemaer, og måske husker deltagerne ikke helt præcist, hvad de har spist til enhver tid. Måske er kødet i sig selv sundt for os, men får vi det i store mængder, kan det måske skabe en ubalance i kosten, hvor vi f.eks. ikke får nok calcium, antioxidanter og fibre. Med andre ord er det måske ikke kødet, der er farligt, men det er farligt, hvis vi får en ensidig kost uden antioxidanter og fibre.

En nylig meget stor undersøgelse inkluderede 448.568 raske mænd og kvinder. Den fandt en lidt højere dødelighed, som følge af hjerte-kar-sygdom og cancer, blandt dem, der spiste meget bearbejdet kød, men ingen sammenhæng til rødt kød som sådan.

Ud fra et sundhedsperspektiv ender vi som så ofte der, hvor man må sige, at man kan være sund på mange forskellige former for diæt, så længe kosten er alsidig, man holder vægten stabil og får masser af motion. Alsidighedsprincippet indebærer, at man kun indtager bearbejdet kød i begrænsede mængder. Når det gælder kød eller ej, er der naturligvis også andre overvejelser end menneskers sundhed, herunder dyrevelfærd og klima.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden